Syksyinen Varsova

Varsovassa, Puolan pääkaupungissa yhdistyvät rikas historia ja moderni kaupunkielämä. Synkkä historia juutalaisvainoineen on jättänyt oman leimansa kaupungin länsimaistuneeseen ilmapiiriin.  Lukuisat museot ja patsaat muistuttavat tästä synkemmästä ajasta, marraskuu tosin korosti tuota synkkää historian aikakautta.

Kylmä tuuli puhalsi kaduilla, lämpötilat liikkuivat nolla asteen kummallakin puolella, tosin kyllä se aurinkokin pienen hetken näyttäytyi. Käyntini ajoittui tähän vuoden synkimpään aikaan sään kannalta. Turistivirrat olivat jo hiipuneet ja terassit olivat siirtyneet jo sisätiloihin, mutta hyvinhän se aika kului 3 päivän aikana.

Punatiilinen kunin kaanlinna ja iso aukio.

Varsovan vanhakaupunki (Stare Miasto) eli Varsovan historiallinen keskusta on peräisin 1200-luvulta. Suurin osa, n. 85% vanhasta kaupungista tosin tuhoutui natsien toimesta toisen maailmansodan aikana ja se rakennettiin myöhemmin uudelleen taiteilijoilta säilyneiden piirustusten pohjalta. Vain muutamia sen ajan rakennuksia säilyi tähän päivään. Uudisrakentaminen oli niin haastava työ, että Unesco palkitsi tämän urotyön lisäämällä Varsonan vanhankaupungin vuonna 1980 maailmanperintöluetteloonsa.

Taloja kiinni toisissaan aukion laidalla.

Varsovan sydän on vanhankaupungin aukio ( Rynek Starego Miasta) , jonka ympärille on keskittynyt monipuolinen valikoima paikallisia ravintoloita paikallisine erikoisuuksineen ja alueelta löytyy useita matkamuistomyymälöitä turistien iloksi. Keskellä toria sijaitsee vuonna 1855 pystytetty pronssinen veistos ns. Varsovan merenneito, josta on tullut tärkeä symboli Varsovan kaupungille. Alueelta löytyy useita museoita.

Ravintolan koristeellinen edusta kukkineen ja ruokalistoineen.

Vanhasta kaupungista löytyy houkuttelevia paikallisia puolalaisia ravintoloita.

Aivan vanhan kauppatorin aukion vieressä sijaitsee kuninkaanlinna ja sen edessä iso linnanaukio. Linnanaukiosta on tullut sen keskeisen sijaintinsa takia selkeä tapaamispaikka sekä turisteille että paikallisille. Linnanaukion (Plac Zamkowy) keskellä sijaitsee korkea 22 metrinen Zygmunt-niminen patsas, joka on rakennettu vuonna 1644. Kuningas Zygmunt III sai patsaan tehdessään Varsovasta Krakowan sijaan Puolan pääkaupungin.  Toisen maailmansodan aikana itse patsas säilyi, mutta pylväs jouduttiin korvaamaan uudella.

 KUNINKAAN LINNA

Punatiilinen kuninkaanlinna.

Itse kuninkaan linna (Zamek Królewski) on yksi Varsovan tärkeimmistä historiallisista nähtävyyksistä. Linna on ollut Puolan kuninkaiden asuinpaikka ja toimi myös aikoinaan maan parlamenttina. Linna kuten monet muutkin rakennukset tuhoutuivat toisen maailmansodan aikana täysin ja linna rakennettiin uudelleen osin taiteilijoiden maalausten pohjalta sen näköiseksi mitä se oli aikoinaan. Linna sai alkuperäisen ilmeen vasta vuosien 1971-1984 jälkeen. Linna toimii nyt museona ja siellä löytyy mm. puolalaista että eurooppalaista taidetta, näet upeita sisustettuja entisajan kuninkaiden huoneita historian eri vaiheilta. Linnassa on pysyviä kokoelmia sekä myös säännöllisesti vaihtuvia näyttelyitä. Katso kuvan alla oleva Instagramin video kuninkaanlinnan sisältä.

Tässä tunnelmaa linnakierrokselta. Katso Instagram.

TÄSSÄ VIDEOSSA TUNNELMAA  ITSE VARSOVASTA

Iso osa vanhankaupungin muurista on säilynyt 1300-luvulta. Pyöreä, tiilestä ja kivestä rakennettu pyöreä Barbican- torni syntyi muurin yhteyteen uuden- ja vanhankaupungin yhtymiskohtaan. Nykyään torni on suosittu matkailukohde, ja sen yhteydessä toimii museo, joka esittelee kaupungin historiaa ja Varsovan linnoituksen roolia. Uusi kaupunki (Nowe Miasto) oli aikoinaan oma kaupunkinsa vuoteen 1791 asti. Nykyisin tähän uudenpaan osaan kaupunkia on tullut monia korkeita rakennuksia, pilvenpiirtäjiä ja isohko ostoskeskus. Korkein rakennus on 230 metrinen Kulttuuri ja Tiedepalatsi, jonka Neuvostoliitto oli 1950-luvulla lahjoittanut Puolan kansalle. Tämän kaupunkikuvaa hallitsevan kompleksin nimi oli aikoinaan ”Josep Stalinille omistettu Kulttuuri- ja tiedepalatsi”, mutta stalinin nimi poistettiin vuoden 1956 jälkeen. Rakennuksessa tänä päivänä sijaitsee mm. teatteri, elokuvasaleja, museoita, näyttelytiloja sekä kellotornista löytyy kaupungin korkein (kerros 30) näköalatasanne.

Linnanaukiolta lähtevä Krakowskie Przedmieśhie -katu on yksi Varsovan tunnetuimmista ja  merkittävimmistä kaduista. Alkuperäinen kuninkaallinen reitti kulki kuninkaanlinnasta Varsovan rajalle kuninkaan kesäpalatsiin asti tätä reittiä pitkin ja tästä, 4 km sen alkupäästä kuninkaanlinnalta lähtien tehtiin kaupunkiin leveämpi katu, jonka varrelta löytyy monia historiallisia kohteita, kirkkoja, monerneja kahviloita, ravintoloita, butiikkeja kuten hotellejakin.

MUITA MIELENKIINTOISIA KOHTEITA:

^

WILADÓWIN PALATSI

Barokkityylinen Wiladówin palatsi puutarhoineen sijaitsee n. 15km keskustasta. Palatsi on harvoja rakennuksia joka on selvinnyt toisesta maailmansodasta tuhoutumatta. Ennen palatsi oli kuninkaiden kesäasunto ja nykyisin se toimii museona.

^

KAZIEMKIN PUISTO

Suosittu iso puistoalue, jossa on upea vesipalatsi veden äärellä, tapahtumia, kahviloita, veistoksia. Alueelta löytyy myös Frédéric Chopinin muistomerkki.

^

PYHÄN JOHANNEKSEN KATEDRAALI

Tämä  kirkko on yksi Varsovan vanhimmista rakennuksista.

^

PYHÄN RISTIN KIRKKO (KOŚCIÓL ŚWIETEGO KRZYŹA)

Tähän Pyhän ristin kirkkoon on haudattu säveltäjä ja pianosoittaja Frédéric Chopin.

^

USEITA MUSEOITA

mm. Fryderyk Chopin MuseumCopernicus Science Centre, Polin Museum, Polish Vodka Museum, Museum World of Illusio Linkit johtaa museoiden sivuille, josta näet aukioloajat ja mahdolliset lippujen hinnat ja varaustiedot. Tästä pääset kaikkiin museoihin.

^

JOKIVARSI KESÄAIKAAN

Veiksel -joen ranta-alue kesäaikaan, nyt marraskuussa alue oli hyvin autio ja kolkko. Kerrotaan että sieltä löytyy kesäaikaan monenlaista toimintaa sekä baareja, kahviloita ja ravintoloita. Sitä tosin en itse ole nähnyt.

Nämä ovat vain joitain Varsovan monista nähtävyyksistä. Kaupungilla on paljon tarjottavaa niin historiasta kiinnostuneille kuin modernista kaupunkikulttuurista nauttiville. Marraskuinen ajankohta sään puolesta ei ollut paras, joten suosittelen matkaa enemmän kesäaikaan hyvien säiden toivossa.

K

TÄSTÄ PÄÄSET MATKAVIDEOIHIN

Lisää tuoreimpia postauksia…

Pin It on Pinterest

Share This