Gent – 9 vinkkiä onnistuneeseen lomamatkaan

Hurmaava Gent

Gent tunnetaan keskiaikaisesta arkkitehtuuristaan ja kaupungilla on paljon tarjottavana historian kuten kulttuurinkin suhteen, iltaelämää unohtamatta. Gent on hyvin kompakti kaupunki, missä on helppo liikkua jalan, koska kaupungin sydän on kävelykatuna. Tähän olen kerännyt 9 vinkkiä, mikä voisi helpottaa sinua matkan suunnittelussa Gentin hurmaavan eläväiseen kaupunkiin.

Gentin kaupungin taloja jokivarren vierustalla.
Parhaat tekemiset

1. Vietä aikaa vanhalla satama-alueella jokirannassa

Korenlein ja Grasleinin jokiranta-alue onkin ehdoton pistäytymispaikka Gentin keskustassa ja etenkin kesäisin täällä on vilkasta. Lys-joen rantapromenadit ovat ihana paikka viettää iltaa ja aikaa vaikka vain ihastellessa ympäristöä. Nämä ovat osa keskiaikaista satamaa. Korenlei vasemmalla ja Graslei aivan joen toisella puolella. Jokea reunustavat hyvin säilyneet keskiaikaiset upeat historialliset rakennukset ja Lys-joen reunustalla on paljon houkuttelevia ulkoilmaravintoloita. Rannalta lähtee monia opastettuja veneajeluita, joissa kaupungin viehätys tulee myös esiin mainiosti. Suosittelen!

Gentin vanhassa kaupungissa olevan kanavan varrella olevia keskiaikaisia taloja ja kanavalla menee turisteille suunnattuja veneita.

2. Tutustu Gravensteenin linnaan

Toinen ehdoton vierailukohde on 1180-luvulla rakennettu Flanderin keskiaikainen Gravensteenin linna. Audiokierros linnassa kertoo hauskasti tarinan muodossa linnan historiasta. Flanderin kreivit asuivat linnassa vuoteen 1353 saakka, jonka jälkeen linna on toiminut muun muassa vankilana, rahapajana, tuomioistuimena, puuvillatehtaana ja nykyisin linnassa pidetään häitäkin. Linna on suosittu, joten osta liput etukäteen netistä.

Gravensteen linna ja edustalla iloisia lomalaisia istumassa ulkoravintolassa.

Linnan ympärillä varsinkin näin kesällä on elämää ja silmä lepää ihania rakennuksia katsellessa.

3. Tutustu Gentin kellotapuliin

Unescon maailmanperintölistalle tunnustettua Gentin kellotapulia pidetään historiallisen keskuksen sydämenä. Gentin sympoli tulinen lohikäärme-tuuliviiri  sijaitsee kellotapulin tornissa ja sen sanotaan vartioivan kaupunkia. 1400-luvulla kellotapulia pidettiin vartiotornina ja paikkana missä kaupungin tärkeitä asiakirjoja säilytettiin sekä kello kertoi lähestyvästä vihollisesta ja voitetuista taisteluista. 

Gentin kellotapulin huippu, jossa tuuliviiri on lohikaarmeen muotoinen.

4. Saint Nicolas Church

Gentin kellotornin ja Pyhän Bavon katedraalin lisäksi näkemisen arvoinen torni on goottilaistyylisen Pyhän Nikolauksen kirkossa, josta on hienot näkymät vanhaan keskustaan. Itse siniharmaa goottilaistyylinen kirkko on mielenkiitoinen tutustumiskohde.

5. Piipahda Saint Bavo katedraalissa

Sisältä Saint Bavon katedraalista löytyy kuuluisa Van Eyckin veljesten vuonna 1432 maalaama ”Mystisen karitsan palvonta-alttaritaulu, jota pidetään yhtenä keskiajan hienoimmista maalauksista. Katedraalissa on myös monia muita taideaarteita.

6. Museoissa on valinnan varaa

^

MUSEOITA MM.

  • Taiteenystävän must-listalle kuuluu mm. Belgian vanhin museo The Museum of Fine Arts (MSK), jossa on mm. flaamilaisten taiteilijoiden töitä
  • Municipal Museum of Contemporary Art eli S.M.A.K  (hollanniksi) on nykytaiteen museo
  • STAM eli Ghent City Museum
  • Museum of Industry 
  • lapsille suunnattuja : The World of Kina tutustuttaa kasvien ja eläinten maailmaan

7.Ihastele värikästä graffitikujaa

Yksi keskustan vanhoista kujista, Werregarenstraat, on omistettu kokonaan graffititaiteelle, jossa katutaiteilijat voivat maalata seiniä antaumuksella ja kuja muuttuu viikosta toiseen eriväriseksi.

Graffiti maalauksia Gentin kujalla Belgiassa.

8. Maistele Cuberdon-karkkeja

Maista Cuberdonia, paikallista karkkia. Tämä syvän violetti sokerikartio on kaupungin tunnuskaramelli. Hollanniksi se tunnetaan myös nimellä neus, Gentse neus tai neuzeke, koska se muistuttaa ihmisen nenää.

On olemassa kaksi teoriaa karamellin alkuperästä: Yksi on se, että sen loi Bruggessä papiston jäsen kuvatakseen ”papin hattua”. Toinen on se, että se luotiin vahingossa Gentin apteekissa. Siirappia käytettiin ennen lääkkeiden säilyttämiseen, koska siirappi kovettui. Eräs siirappierä epäonnistui ja se jäi sisältä hyytelömäiseksi. Näin oivallettiin, että menetelmää voitaisiin käyttää karkin valmistuksessa. Näitä Cuberdon-karkkeja löydät esim. kaupungilla olevista katukärryistä. Perinteiset Cuberdonit ovat vadelman makuisia, mutta muitakin makumuunnelmia löytyy. Cuberdonit säilyvät vain 3 viikkoa, ja sen jälkeen niiden sisäpuoli alkaa kiteytyä. Tämän vuoksi niitä näkee harvoin Belgian ulkopuolella.

Kasa violetteja, punaisia ja keltaisia paikallisia Cuberlon karkkeja Gentin katukauppiaalla.

9.  Käy kahvilla tai lounaalla jokirannan ihastuttavissa ravintoloissa ja poikkea Gentin pikku puoteihin.

Ravintoloita löytyy joka lähtöön, mutta Gent kutsuu itseään Euroopan kasvispääkaupungiksi, koska kasvisravintoloita asukasta kohden on enemmän kuin esim. Pariisissa ja Lontoossa. Torstait ovat kaupungissa kasvispäiviä, jolloin myös hotelleilla ja ravointoloilla on tarjolla myös kasvisaterioita.

Jos ostokset ovat mielessäsi, niin joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kaupat ovat auki ja lupaavat ylimääräisiä alennúksia. Näinä sunnuntaina myös bussit ja raitiovaunut ovat Gentin alueella ilmaisia.

Gent on tunnettu erilaista festivaaleistaan mm:
^

Gent festivaali

^

gentin elokuvafestivaali

^

jazz-festivaali heinäkuussa

^

Ja joulukuu muuttuu suosituksi joulumarkkinaksi

Gent on tunnettu monista kulttuuritapahtumista ja festivaaleistaan, joita järjestetään ympäri vuoden. Gentissä järjestetään mm. heinäkuussa joka vuosi yksi Euroopan suurin 10 päiväinen kulttuurifestivaali Gent Festival. Täällä nähdään kansallisia ja kansainvälisten taiteilijoiden esityksiä ympäri kaupunkia, musiikkia , teatteria, näyttelyitä yms. Tähän aikaan tänne tullessa kaupunkiin tulee tuhansia turisteja ympäri Eurooppaa, joten parkkipaikkojen ja hotellin saaminen voi olla hankalaa. Ja festareiden jälkeen kaupunki sanotaan olevan 3 päivää seksisin kaikkien purkutoimenpiteiden takia.

Gent on täydellinen matkailukohde taiteesta ja historiasta kuten myös vilkkaasta ulkoelämästä kiinnostuneille. Gent on elävä ja nuorekas yliopistokaupunki. Täällä historia ja nykypäivä kohtaavat sulassa sovussa. Tänne tullessasi kannattaa huomioida vilkkaampina aikoina, että majapaikat ja parkkipaikat voivat olla täyteen buukattuja. Ja jos haluat tiettyyn ravintolaan, se kannattaa varata hyvissä ajoin. Kaupunkiin tehdään paljon yhdistelmäretkiä Brugge/Gent, mutta kumpikin kaupunki tarvitsee mielestäni vähintään sen yhden kokonaisen päivän. Paikassa on tekemistä viikonloppumatkallekin. Mielestäni Belgian mielenkiintoisin kaupunki Bruggen ohella.

Lisää Belgiasta…

Pin It on Pinterest

Share This