Kiehtova keidas – Brysselin kuninkaallinen puutarha

Brysselin kuninkaallinen puutarha on kevään yksi kiinnostavimmista käyntikohteista Laekenin kaupunginosassa. Itse Laekenin linna on Belgian kuninkaallisen perheen virallinen asuinpaikka ja sen ympärillä oleva puutarha avaa keväisin ovensa kolmeksi viikoksi myös yleisölle. Tähän aikaan vuodesta huhtikuu-toukokuu on kukinnan kohokohta, joten puutarha on parhaimmillaan, täynnä upeita värejä ja lumoavia tuoksuja. Postauksessa on myös video puutarhasta.

Brysselin kuninkaallisen puutarhan Isoja palmuja koristeellisen lasikuvun alla.

Itse Laekenin linna on myös nähtävyys, mutta lähivuosina siellä ei ole ollut avoimia ovia. Kuningas Leopold l ajoista lähtien, 1800-luvulta, linna on ollut kuningaallisten asunpaikkana ja 1800-luvun lopulla hänen poikansa Leopold ll rakennutti linnan ympärillä olevat kasvihuoneet ja jo siitä alkaen tämä yleisön vierailutraditio on saanut alkunsa. Itse linna on rakennettu 1794-1795.

Belgian kuninkaallisen perheen valokuva ja kukkakimppu.
Belgian kuninkaallisten asuinlinna, jonka katolla liehuu Belgian lippu.
Brysselin kuninkaallisen puutarhan lasikupolit ulkopuolelta katsottuna.

Laekenin kuninkaallisen puutarhan kasvihuoneissa on seitsemästä lasikupolia. Kokonaisuus sisältää useita erilaisia puutarhoja ja paviljonkeja, joista osa on avoinna yleisölle. Kasvihuoneen kokoelma on kuuluisa, koska siellä on vielä jäljellä monia lajikkeita Leopold II ajoilta. Esimerkiksi hänen aikakaudellaan olevasta 130 puun appelsiinipuukokoelma on vielä jokunen jäljellä ja ulkona puutarhan sisäänkäynnin luona näimme heti appelsiinipuita, jotka tuodaan kesäisin ulos aurinkoon. Olipa hienoja!

Appelsiinipuita Laekenin kuninkaallisen puutarhan portilla.

Puutarhassa voit valita 2 eri pituista reittiä (arviolta 1,5h. ja 2,5 h). Pisempi reittikään ei kyllä ole kovin pitkä eli ajat tuntuvat ylimitoitetuilta. Ns. pitkällä reitillä tutustut myös ulkopuutarhaan. Ulkopuutarhasta näet puutarhan lasikupolit ja sen hienon arkkitehtuurin paremmin. Lyhyempi vierailu on vain sisälle kasvihuoneisiin.

TÄSSÄ VIDEOSSA PÄÄSET PUUTAHAN TUNNELMAAN:

ULKOPUUTARHA JA SISÄPUUTARHA

Ulkopuutarha

Puutarhakierros on hyvä aloittaa kävelemällä ulkopuutarhan läpi, koska ulkona näet tähän aikaan kevään väriloistoa kuten magnolia- ja kirsikkapuunkukintoja sekä romanttisen japanilaisen puutarhan. Osa täällä olevista puista on 300 vuotta vanhoja pyökkejä ja tammeja.

Kirsikkapuut kukkivat tien kummallakin puolella.
Brysselin kuninkaallisen puutarhan isoin lasikupoli.
Brysselin kuninkaallisessa puutarhassa oleva Japanilainen rakennus kirsikkapuiden katveessa.

Sisäpuutarha

Sisäpuutarha tunnetaan upeista kasvihuoneistaan, jotka on suunniteltu Art Nouveau -tyyliin. Puutarhassa on useita kasvihuoneita, joissa voi ihailla monia harvinaisia kasveja ja eksoottisia kukkia. Kasvihuoneista mainittakoon esim. Palm Greenhouse, Azalea Greenhouse, Geranium Gallery, Diana Greenhouse ja Mirror Greenhouse. Reitiltä löytyy myös Kongon kasvihuone substrooppisine kasveineen ja talvipuutarha mahtavine isoine palmuineen. Täällä oleva Kamelia-kokoelma on maailman suurin ja vanhin.

Yksi hienoimmista osista koko puutarhassa on 1874-1876 arkkitehti Alphonse Balatimen suunnittelema talvipuutarha. Tämä vaikuttava, iso pyöreäkupolinen Winter Garden on  edelleenkin tila, jossa järjestetään kuninkaallisia vastaanottoja. Tässä puutarhassa on kasveja ympäri maailman ja korkeutensa vuoksi tänne mahtuu myös korkeita palmuja. Osa näistä palmuista ja muista kasvista ja kukista on peräisin Leopold ll ajoilta.

Kasvihuoneissa kuljetaan tiettyjä kukkien ja erilaisten kasvien ympäröimiä reittejä pitkin.

Saatat pitää myös tästä kevään kohohohdasta:

 Belgian lumoava sininen metsä

Kierroksen päätteeksi löytyy pieni puutarhakauppa, josta tuli itselle mukaan kuninkaallinen ulkokastelukannu 🙂 ja kahvit sai nauttia samassa ympäristössä, missä kuninkaallisia vieraitakin kestitetään.

Vinkkejä

^

LIPUT

Liput kannattaa varata heti kun ne tulevat myyntiin eli noin 2-3 viikkoa etukäteen. Seuraa Royal Greenhouse of Laekenin sivuja. Museokortilla (Museumpass) pääsee ovelta sisään, mutta ainakin tänä kertana pääsyliput oli myyty loppuun jo 2 viikkoa ennen tapahtuman alkamista.
^

MITEN sinne PÄÄSEE

Metro/bussilinja yhdistelmällä pääsee helposti lähelle puutarhaa, katso Google Mapsista sopivat reittivaihtoehdot itsellesi. Autopaikkoja on, mutta alue on hyvin ruuhkainen näinä päivinä. Myös jos yhdistät käynnin Atomiumiin tai Mini-Eurooppaan, niin näistä kohteista on n. 2 km kävelymatka puiston läpi kuninkaalliseen puutarhaan.
^

sijainti

LAEKENIN LINNAN PUUTARHA ON VIERAILUN ARVOINEN KOHDE

TÄSTÄ PÄÄSET MATKAVIDEOIHIN

Lisää Belgiasta…

Pin It on Pinterest

Share This