Mandalay

Odotukset Myanmarin matkasta olivat korkealla. Laskeuduimme kiertomatkamme ensimmäisen kohteen Mandalayn kentälle. Pirteä opas oli vastassa ja olo oli tervetullut. Olimme suunnitelleet matkan yhdessä paikallisen matkatoimiston kanssa, jonka vetäjä oli suomalainen.

Matka kentältä kaupunkiin eteni 60km nopeudella, joka ei liittynyt mitenkään ruuhkiin vaan teiden huonoon kuntoon. Tästä syystä meille suositeltiin muutenkin lentämistä maan sisällä siirryttäessä kohteesta toiseen. Siis osan kiertomatkaa meillä oli opas mukana ja tämä oli hyvä ratkaisu, koska esim. oikeat ruokapaikat ja taksien löytäminen ei ihan aina ollut päivänselvä asia.

 

turisteja Kuthodaw Padokan alueella Mandalayssa.

Alkajaisiksi saimme täysannoksen tärkeimmistä buddhalaisista temppeleistä, pagodoista ja stupista. Mandalay on vastakohtien kaupunki, temppelit kimaltelivat kultaa ja itse kaupunki oli jäänyt kehityksessä 50-luvulle. Buddhalaisuus on täällä vahvasti läsnä. Tuntui että hartaiden buddhalaisten kaikki aika täyttyi uskonnolla. Munkeille tarkoitettuja lahjoja oli myytävänä kaikkialla. Temppelit ovat täällä kaiken keskipisteenä ja tuntui että niiden ympärillä koko uskonnollisten buddhalaisten elämä pyörii. Uskonto näkyy kaikkialla upeissa kullatuissa temppeleissä ja Buddha-patsaissa sekä punapukuisissa munkeissa.

Yksi hienoimmista paikoista oli Kuthodaw Pagoda, joka koostuu korkeasta kullatusta kupolista ja sen  ympärillä olevista 729 pienestä pyhäköstä. Jokaisen pyhäkön sisässä on marmorilaatta,  jonka kummallakin puolella on kirjoituksia Tripitakasta eli buddhalaisesta pyhästä kirjasta. Tätä kutsutaan myös maailman suurimmaksi kirjaksi, jossa viitataan pyhäkköjen tauluihin,  jotka on 157 cm korkeita ja 107 cm leveitä.

Kuthodaw Pagodassa on 727 stupaa

rivi valkoisia stupia Kuthodaw Pagodassa

Mahamuni Temple

Mahamuni Temppelin sanotaan olevan maan arvostetuimpia pyhäkköjä ja tärkeä paikallisten pyhiinvaelluskohde. Täällä sijaitsee mahtava pronssinen Buddha-patsas tai taulu, jonka alkuperäiset kasvot on kultalehtikerroksen peitossa. Hartaat palvojat kunnioittavat patsasta kiinnittämällä ohuita kultalehtisiä patsaan kasvoihin. Tähän pyhään toimitukseen naisilta on pääsy kielletty. Patsaan kasvoissa sanottiin olevan n 15 cm kultaa, joten kasvot on muotoutuneet uudeksi. Temppelin rituaalissa klo 4 aamulla munkit pesevät patsaan kasvot ja sen hampaat harjataan.

Mandalayssa on paljon erilaisia käsityöläisiä sekä satoja luostareita, joten vaaleanpunaiseen asuun pukeutuneita munkkeja näkee paljon. Näimme käsityöläisiä takomassa ohuita kultalehtisiä, joita palvojat vievät kiinnittääkseen Buddhan kasvoihin sekä silkkikudontaa että nukkejen tekoa. Vierailimme myös munkkiluostarissa, jossa kuuntelimme lapsimunkkien ääneen opiskelua. Munkkeja kunnioitetaan ja samoin perhettä, jonka poika on tai on ollut munkki. Täällä odotetaan että pojat tai miehet omistautuvat luostarielämälle kahdesti vuodessa , ensin 10-20 vuoden ikäisenä ja toisen kerran 20 vuoden jälkeen.

 

lapsimunkkeja menossa luostariin.

Mandalay Hill

Mandalay Hill on korkea kukkula, joka on tunnettu pagodoistaan ja luostareistaan sekä on suosittu pyhiinvaelluskohde paikallisille buddhalaisille. Korkeimmalla kohdalla olevalla pagodalla turistit voivat ihailla paroraamanäkymästä Mandaleyn kaupungin ylle.

ihmisia katsomassa auringonlaskua Mandalayssa

Jokiristeily Hsinbyumen Pagodalle

Matkan mieleenpainuvimpia hetkiä oli jokiristeily omalla paatilla, jossa myös veneen omistaja asui perheineen. Veneelle mentäessä rannalla oleva näky sai mietteliääksi; pienen matkan aikana veneelle näimme pyhäköitä, jotka oli kauttaaltaan kultaa ja kimalletta, mutta rannalla odotti ristiriitainen näky. Paikalliset perheet pienine asuntoineen ja eläimineen. Eräskin talon asukas nukkui rannalla sikeästi päiväunia sika vierellään rintarinnan. Lapset uivat ja leikkivät rannalla hivenen likaisissa oloissa mutta kuitenkin iloisina, normaalia lasten elämää.

 

Jokiristeilylaiva Mandalayssa
Mies ja sika nukkumassa rannalla

Venematka Irrawaddy-joella Hsinbyumen Pagodalle oli noin 10 kilometriä. Matka oli mielenkiintoinen, koska matkalla hinasinne myös toista turistivenettä osan matkaa sen moottorin rikkoonnuttua. Tuntui että se ei ollut ensimmäinen kerta kun näin tapahtui, koska hinaukseen ottaminen kävi jouhevasti ja sen ihmeemmin sopimatta asiasta.

 

Perillä lähellä satamaa oli turisteille tarkoitettuja myyntikojuja ja erityyppinen Mingun pagoda. Itse valitsimme tutustumiskohteeksi hohtavan valkoisen Hsinbyumen pagodan, jonne menimme paikallisella taksilla eli härkävankkureilla. Kävellenkin matkan olisi voinut helposti tehdä. Matkalla poikkesimme kumauttamaan isoa vanhaa kelloa, joka painaa 90 tonnia ja oli aikoinaan maailman suurin.

Häikäisevän valkoinen Hsinbyume Pagoda oli meidän laivareissun kohokohta. Tämän kauniin valkoisen rakennelman oli silloinen hallitsija rakennuttanut vuonna 1816 ensimmäiselle vaimolleen. Voit kiivetä portaita pitkin rakennelman huipulle ja katsella näkymiä Irrawaddy- joelle ja läheiselle Mingon Pagodalle. Huikea paikka.

sininen taivas ja vitivalkoinen Hsinbyumen Pagoda Mandalayssa.

U Bein Bridge

Viimeisen illan odotettu ohjelma, käynti maailman pisimmällä U Bein tiikkisillalla. 1200 metriä pitkä silta käsittää yli tuhat tukipilaria ja kansilaudat on edellisen pääkaupungin Inwan kuninkaallisesta palatsista. Tämä tekee sillasta erityisen. Silta ei ole vain turistinähtävyys vaan se on paikallisten tärkeä kulkureitti. Kuivan kauden aikana, jolloin vesi on matalalla silta on yli 6 metrin korkeudessa, mutta sadekaudella vesi saattaa yltää jopa kansilautoihion asti. Paras aika vierailla sillalla on auringonlaskun aikaan, tosin silloin muiden turistien kanssa. Aamulla taas auringon nousun aikaan sinulla on mahdollisuus katsella miten sadat kyläläiset ja vaaleanpunaiseen asuun pukeutuvat munkit ylittävät siltaa lähtiessään työpäivään.

.

Tosin tänne oli löytänyt moni muukin turisti, mutta täytyihän siellä sillalla käydä kävelemässä. Kävely ihmisiä täynnä olevalla sillalla n.6 metrin korkeudella ilman kaiteita ei näin korkeanpaikankammoiselle ollut kovin rentouttavaa. Retken lopuksi seurasimme auringonlaskua pienestä, paikallisen kalastajan ohjaamasta veneestä ja koko alue hiljeni.  Hetki oli pysäyttävä.  Odotus palkittiin.

paljon turisteja tiikkisillalla Myanmarissa.

Videolla näet kohtia meidän laivamatkasta ja tiikkisillasta..

Lisää Myanmarista…

Inle Lake

Inle Lake

Inle Lake on tunnettu Intha -kalastajien ainutlaatuisesta jalkasoututekniikasta ja vedessä kelluvista hedelmä – ja vihannespuutarhoista.

lue lisää
Bagan

Bagan

Bagan on Myanmarin kuuluisin nähtävyys ja Unescon maailmanperintökohde. Siellä tuhat vuotta vanhat temppelit ovat näkemisen arvoisia.

lue lisää

Pin It on Pinterest

Share This