Vinkkejä Brysselin lomapäivään-vieraile EU:n sydämessä

Vinkkejä Brysselin lomapäivään- vieraile EU:n päätöksenteon sydämessä 

Kuulostaako kuivalta? Sitä se välttämättä ei ole. Alueelta löytyy tekemistä ja monia kiinnostavia kohteita. Tässä vinkkejä päivääsi mitä Brysselin EU:n päätöksenteon sydämessä voi tehdä perinteisen EU-kortteli kierroksen lisäksi. Voit suunnitella päiväsi alla olevien kiinnostuksen kohteittesi mukaan ja linkkejä klikkaamalla pääset kohteiden nettisivuille näkemään aukioloajat ja tärkeää infoa.

MITEN EU-ALUEELLE PÄÄSEE?

EU-kortteli sijaitsee n. 2 kilometrin päässä Brysselin keskustasta. Keskustasta alueelle pääsee helpoiten metrolinjoilla 1 ja 5, jolloin tulet suoraan keskeiselle paikalle Schumannin ympyrään (metropysäkki Schuman), jossa Euroopan Neuvosto ja Euroopan Komissio sijaitsevat.  Bussiliikenne on myös sujuvaa, riippuen siitä miltä alueelta olet tulossa. Google Maps antaa selvän reitin kohteeseen ja parhaimmat kulkuvälineet sinne minne menet. Maksaminen julkisissa liikennevälineissä on täällä helppoa kun lähimaksu käy maksuvälineeksi (sininen automaatti). Pidempiaikainen metrokortti ”MOBIB” on myös mahdollinen, jonne voi ostaa matkoja, mutta tähän itse matkakorttiin joutuu sijoittamaan n. 5e. Kymmenen matkaa maksaa  16,80e. Katso tästä kaikki vaihtoehdot ja hinnat. Myös Uber toimii loistavasti ja on tavallisesti kohtuuhintainen esim. vanhasta kaupungista tälle EU-alueelle halvimmillaan on maksanut n. 8 euroa. Appi vaan täytyy ladata etukäteen kännykkään.

Alla oleva kartta kuvaa mahdollista reittiä päiväohjelmaasi, itse olemme asuneet alueella pari vuotta:

LYHENNELMÄ REITISTÄ:

Schumanin metroasema

Euroopan Neuvosto ja Euroopan Komissio

Euroopan Parlamentti ja Parlamentarium-talo

Europe History Museum

Wiertz-taidenäyttely ja luonnontieteellinen museo

Leopold-puisto

Jourdan-aukio ja Sofitel-hotellin kattoterassi

Parc du Cinquantenaire-puisto riemukaarineen

Art & History Museo ja automuseo sekä sotamuseo ja näköalatasanne

Ambiorix-puisto

EUROOPAN NEUVOSTO JA KOMISSIO

Schumanin metroasema on Euroopan Neuvoston ja Euroopan Komission päärakennuksen välissä. Täällä voit ihailla jylhiä rakennuksia, missä Euroopan suuria päätöksiä valmistellaan ja tehdään. Alueella sijaitsee myös Suomen Suurlähetystö.

Euroopan komission päärakennus tunnetaan nimellä Berlaymont. Siellä on yleisölle avoinna oleva maksuton vierailukeskus Experience Europe, jossa voi mennä virtuaalikierrokselle ikoniseen Barleymont-rakennukseen ja tutustua komission toimintaan. Euroopan Neuvoston lähistöllä voi bongata suomalaisia ministereitä.

SITTEN SE MEPPIEN PONGAUSPAIKKA – EU-PARLAMENTTI

Tämä on se paikka, missä Euroopan suurimmat päätökset tehdään Euroopan Neuvoston kanssa. Voit varata etukäteen opastetun kierroksen itse  Parlamenttiin, jossa selitetään Euroopan Parlamentin toimintaa ja nähdä istuntokin tai kiertää rakennuksessa itse audiovisuaalisten laitteiden kanssa. Alueella voi bongailla meppejä.

Euroopan Parlamentin edustalla euroopan maiden liput liehuu.
Euroopan Parlamentin istuntosali.

Tutustu myös EU-maiden historiaa koskevaan näyttelyyn Parlamentarium talossa eli tutustu aikaan Euroopan syntymisestä nykypäivään.

Parlamettirakennusten edustalla olevalla Luxembourgin aukiolla voi käydä nauttimassa virvokkeita. Viikonloppuisin aukion ravintolat ovat paria poikkeusta lukuunottamatta kiinni.

MIELENKIINTOISET MUSEOT EU-ALUEELLA:

1.  Taidemuseo Wiertz

Tämä pieni vaikuttava belgialaisen taiteilijan Antonio Wiertzin (1806-1865) taidemuseo on ihan Euroopan Parlamentin vieressä. Museo on hyvin huomaamaton pienen aidatun puiston keskellä, ennen talo oli hänen kotinsa ja ateljeensa. Hänen menneisyytensä on ollut värikästä. Museosta löydät dramaattisia isoja tauluja, kauhua, luurankoja, mutta myös veistoksia ja muotokuvia. Taidenäyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy. Katso aukiolo tästä linkistä.

Museossa isoja tauluja ja valkoisia veistoksia.

2. Luonnontieteellinen museo

Tämä monipuolinen luonnontieteellinen museo Museum of Natural Sciences on yksi Euroopan suurimmista luonnontieteellisistä museoista. Museo koostuu monista erilaisista gallerioista, joissa vierailijat voivat tutustua ihmisluontoon ja biologiaan sekä Euroopan suurimpaan dinosaurusgalleriaan.

Iso dinosauruksen luuranko museossa.

3. Euroopan historian museo

Tämä Euroopan historian museo Hause of European History sijaitsee Leopold-puistossa myös aivan Euroopan Parlamentin vieressä. Museo perehdyttää Euroopan historiaan ihan mukaansa tempaavalla tavalla. Itse mietin täällä käydessäni, että tämän olisi pitänyt nähdä vuosikausia sitten kun itse olin nuori opiskelija, koska historia esiteltiin mielenkiintoisella tavalla.

Vanha valkoinen kupla auto historian museossa.

Leopold-puisto on rauhoittava, vehreä keidas tässä korttelissa. Puisto oli aikoinaan eläinpuisto ja siitä muistona on portilla oleva vanha eläinpuistokyltti. Puiston lammen ympärillä voi istahtaa penkeille ja lepuutella jalkoja sekä katsella hanhien päiväpuuhia. Puiston toisella laidalla on vireä Jourdan-aukio

Aurinkoinen kuva puistosta ja lammesta. Takana Euroopan Parlamentin rakennus.

JOURDAN AUKIO

Tällä aukiolla sijaitsee kuuluisa ranskalaiskioski Maison Antoine, jonka ranskalaisia perunoita väitetään Brysselin parhaimmiksi. Tämä on testattu monta kertaa ja kyllä asia on näin. Älä kuitenkaan kutsu perunoita nimellä ”french fries” vaan ”fries”, koska ne ovat alunperin Belgiasta ja belgialaiset ovat omistaan ylpeitä. Tämä kioski on myynyt belgialaisia perunoitaan jo vuodesta 1948. Kioskista saa myös muita herkullisia grillituotteita.  Kannattaa varautua jonottamaan, koska koju on suosittu (11.30-01). Itse kojun edessä ei ole pöytiä, mutta perunoita  saa mennä syömään viereisten baarien terassille, jos tilaa samalla sieltä juomaa. Todella joustavaa. Aukiolla on sunnuntaisin vilkas toripäivä (8-14).

Aukiolla ravintoiden terasseja ja suosittu grilli.
Aukiolla olevan Sofitel-hotellin kattoterassille voi mennä myös nauttimaan päivästä. Kattoterassi on auki iltaisin 17-22.

CINQUANTENAIRE-PUISTO JA SEN AKTIVITEETIT

Riemukaari Arcades du Cinquantenaire ja sen puisto on kansallinen maamerkki, joka rakennettiin Belgian 50-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi. Iso hyvin hoidettu puisto riemukaaren ympärillä on suosittu ajanvietepaikka turisteille kuin myös paikallisille, jotka tulevat piknikille lämpöisinä päivinä ja puistosta löytyy myös erilaisia pelikenttiä ja lapsille leikkikenttä.
Syksyinen, aurinkoinen puisto, jonka taustalla Brysselin riemukaari.

5.  Art & History Museum

Taide- ja historiamuseo Art & History Museum on yksi Euroopan suurimmista museoista. Tämä mahtava ja iso museo sijaitsee Cinquantenairen puistossa. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä.

Museossa olevia hienoja holvikaaria.

6.  Automuseo

Tässä isossa automuseon Autoworld hallissa näet vanhoja autoja ja muisteloita autoteollisuuden historian läpi mm. kilpa- ja amerikkalaisille klassisille autoille omistettu osasto. Ja tais 007:n eli Bondin autokin olla siellä.
Paljon vanhoja autoja automuseon isossa hallissa.

6.  Sotamuseo

Sotamuseo Military Museum on omistettu Belgian armeijalle ja sen historialle 1700-luvun alusta lähtien tähän päivään asti. Hallista löytyy mm. monia lentokoneita, 1900-luvun panssarivaunuja ja keskiaikaisia haarniskoja.

Vanhoja erilaisia lentokoneita sotamuseossa.

Sotamuseosta pääsee myös ylös näköalatasanteelle Cinquatenairen puistossa olevan ”Riemukaaren päälle”.

Korkealta tasanteelta otettu kuva puistosta.

AMBIORIX-AUKIO

Puiston takana hienoa arkkitehtuuria taloissa.

Ambiorix-aukio on myös lähellä Schumannin metroasemaa. Siellä voit todennäköisemmin bongata Brysselin vihreitä papukaijoja ja ihailla alueen arkkitehtuuria mm. Victor Hortan suunnittelemia Art Nouveau-rakennuksia. Brysselin vihreiden papukaijojen viserrystä löytyy kyllä monesta muustakin puistosta.

OTA HUOMIOON:

^

Ravintoloiden ja kauppojen Aukioloajat

Osa ravintoloista on alueella viikonloppusin suljettu tai aukeaa puolenpäivän tietämillä. Varmemmin viikonloppuisin auki olevia ravintoloita löytyy Jourdanin aukiolta. Aukiolla on myös sunnuntaisin tori elävöittämässä ympäristöä. Kaupat sunnuntaisin ovat yleensä kiinni, joten tämä korttelikierros on hyvä ehdotus lomaasi.
^

MUSEOIDEN AUKIOLOAJAT

Museot on tavallisesti maanantaisin kiinni. Kannattaa katsoa aukioloajat. Useammassa museossa käydessäsi kannattaa ostaa Museo-kortti netistä (Museumpass) EU- museot ovat ilmaisia.

Lisää Belgiasta…

Pin It on Pinterest

Share This