Vohvelit, suklaa ja Manneken Pis – pakolliset tutustumiskohteet

Makean himo yllätti

Suuntasimme kohti Brysselin vanhaa kaupunkia mielessä herkut ja pienen pieni Manneken Pis -patsas. Viime näkemästä oli yli 30 vuotta. Vohveli- ja suklaakaupat saivat tässä herkkusuiden kaupungissa olla auki koronarajoituksista huolimatta ja sellainen makea vohveliannos löytyi ihan Manneken patsaan vierestä. Take away -annos oli aika tuhti ja rasvainen, joten seuraavilla kerroilla kyllä tulemme etsimään oikean vohveliravintolan.

 

 Liegen vohveli vai Brysselin vohveli?

Belgiassa on kahdenlaisia vohveleita, Liegen vohveli ja Brysselin vohveli. Nämä kevyemmät syväuraiset, suorakaiteenmuotoiset Brysselin vohvelit ovat päältä rapeita ja sisältä pehmeitä. Niitä myydään joko tomusokerilla tai erilaisilla täytteillä topattuna. Liegen vähän pyöristetyissä vohveleissa on paksu ja rapea karamellisoitu sokeripinnoite ja niitä myydään täällä myös pelkkään paperiin käärittynä kuumana tai kylmänä katukauppiailta. Kummallakin vohvelilla on omat kannattajakuntansa. Paras saamamme vohveliannos löytyi vihdoin muutaman kokeilun jälkeen Tea Room Gaufres de Bruxellesistä. Ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla osoitteessa Rue du Marché Aux Herbes 113.

Valkoisella lautasella moleva Liege vohveli mansikoilla ja jaatelolla.
Valkoisella lautasella oleva Brysselin vohveli mansikoilla ja jaatelolla.

Manneken Pis, Jeanneke Pis ja Zinneke Pis

Tähän pikkuruiseen Manneken Pis -poikaan liittyy monia legendoja. Erään mukaan poika oli pissinyt noidan ovea vasten ja noita taikoi vihoissaan pikkupojan patsaaksi. Toisen mukaan pieni poika olisi patsaan tavoin sammuttanut pommin sytytyslangan, kun vihollinen oli halunnut sytyttää kaupungin tuleen. Kolmannen tarinan mukaan eräs kadonnut lapsi olisi isän hänet löytäessä ollut tekemässä juuri samaa kuin patsas. Isä, rikas brysseliläinen porvari, pystytti patsaan muistoksi pojan löytymisestä.

Aiemmin patsas oli katukuvassa vain pieni yksityiskohta muiden joukossa. Samalla halusimme löytää tuntemattomammat Jeanneke Pissin ja Zinneke Pissin.

Manneken Pis.
Janneken Pis -patsas istuu kiven laella.
Patsas pissaava koira Brysselin kadulla.

Jeanneke Pis pystytettiin naiselliseksi vastineeksi vuonna 1987 kuuluisalle Manneken Pissille. Pissaava tyttö löytyy Rue de Bouchere ravintolakadun lyhyeltä sivukujalta. Patsaan ympärillä on tänä päivänä kalterit ilkivallan vuoksi. Silloinen ravintoloitsija halusi kujalle enemmän vilskettä ja suunnitteli patsaan inspiroituneena omasta tytöstään. Patsaan edessä on pieni vesiallas ja kun ihmiset alkoivat heittää siihen kolikoita toteuttaakseen toiveensa, niin kuulemma syntyi perinne, jolloin muihinkin suihkulähteisiin ympäri maailman alettiin heittä kolikoita – kolikon heittäjille luvattiin uskollisuus rakkauselämässä. Kolikot luovutetaan täällä lääketieteelliseen tutkimukseen ja belgian vähävaraisten auttamiseksi.

Vuonna 1998 pystytetty pronssinen Zinneke Pis on osoitus brysseliläisestä kansanhuumorista. Se sijaitsee Rue des Chartreux ja Rue de Vieux- Marche-aux Grainsin risteyksessä.

Turisteja Manneken Pis patsaan juurella.
Janneken Pis -patsas punaisten kaltereiden takana lukittuna.

Oli itselle yllätys että Manneken Pis patsaalla onkin välillä vaatteita päällä ja se on tapana pukea eri teemoihin ja näitä lahjoitettuja asusteita (yli 750) kuulemma löytyy Grand Placen reunalla sijaitsevan kaupungin museon vitriinistä. Suomen lahjoituksista löytyy esim. joulupukin asu ja paikallinen Brysselin Suomi-seura on lakittanut Manneken Pis -patsaan Vappuna aina vuodesta 1994 alkaen.

suklaakaupat

Ja ne suklaakaupat, niitä ei tosiaan tarvitse etsiä vaan niitä tulee eteen joka kulmassa. Kaupat itsessään ovat niin houkuttelevan näköisiä, että välillä olo tuntuu siltä kuin olisi ihmemaassa ja oikean kaupan valinta vaikeaa. Belgiassa on yli 2000 suklaakauppaa, joista Brysselissä sijaitsee reilut 200. Suklaalaatuja on n. 500 erilaista. Ei ihme että Belgialaiset syövät suklaata eniten maailmassa.

Vaalean punertavia lahjapakkauksia Brysselin karkkikaupassa.

Lisää Belgiasta…

Pin It on Pinterest

Share This