Honfleur oli Normandian rannikolla ensimmäinen yöpymispaikka matkalla pääkohteeseemme Mont Saint-Michelille, mutta kerkesimme vain illastaa iltahämyssä Honfleurin viehättävässä vanhassa satamassa. Päätimme ehdottomasti palata paluumatkalla tutustumaan paikkaan paremmin.
Honfleur – Le Havre
Honfleur on viehättävä merenrantakaupunki tunnelmallisine mukulakivikatuineen sekä vuosisatoja vanhoine rakennuksineen. Paikka on ollut myös kalastajien ja taiteilijoiden rantakaupunki.
Honfleurin idyllinen vanha satama, Le Vieux Bass, on tunnettu korkeista, kapeista ja monivärisistä puurunkoisista taloista. Monet 1800-luvun impressionistiset taiteilijat ovat ikuistaneet satamaa ja kaupunkia kuten mm. Glaude Monet ja Eugéne Boudin, joka myös asui Honfleurissa. Taiteilijoiden töitä löytyy Honfleurissa myös monista paikallisista museoista.
Aikoinaan varakkaat Honfleur-perheet rakensivat monikerroksiset kotinsa tiukasti vierekkäin, erityisesti vanhan sataman ympärille, jossa eturivin talo veneille päin oli todellinen merkki asemasta. Honfleurin satama Seinen suistossa on ollut myös tärkeä kauppapaikka aina 1100-luvulta asti. Nykyään sen merkitystä on vähentänyt lähellä sijaitseva Le Havren isompi satama.
Nykyään sataman ympärille on keskittynyt ravintoloita, joissa istuskellessa voi ihastella sataman ilmapiiriä. Täällä istuskellessa ymmärtää kyllä miksi niin monet taiteilijat kuvasivat satamaa paljon. Vanha satama eri vuorokaudenaikana eri valaistuksessa näyttäytyy aina uudella tavalla. Kuvauksellinen paikka.
Palattuamme Mont Saint-Michelenin luostarisaarelta toistamiseen tähän idylliseen kaupunkiin, rauhallisesta pienestä satamasta ei ollut jälkeäkään, oli lauantaimarkkinat, joka oli levittäytynyt suurelle alueelle. Yritimme ajaa ensin kuten viimeksikin, suoraan satama-alueelle siinä kuitenkaan onnistumatta ja saimme auton jokusen korttelin päähän parkkikseen. Markkinoilla myös pienet kylän butiikit olivat levittäytyneet ulos sopeistaan mikä teki torista itselle mielenkiintoisen. Ostettavaa olisin löytänyt enemmänkin mitä lopulta jäi laukkuun.
Honfleur sijaitsee hyvällä paikalla, josta on lyhyt matka tutustumaan paikallisiin siideri- ja Calvados-tislaamoihin ja Camembert-juustotiloihin. Myös itse Honfleirissa on siideri ja Calvados-erikoisliikkeitä, joissa pääsee myöskin maistelemaan näitä paikallisia Normandian erikoisuuksia.
MUUTA NÄHTÄVÄÄ:
Sainte-Catherinen kirkko
Pyhän Katariinan kirkko 1400-luvulta on Ranskan suurin historiallinen puukirkko
Eugène Boudin -museo
Kuvataidemuseossa on monia maalauksia 1800- ja 1900-luvun Honfleurista ja Seinen suistosta 1800- ja 1900-luvun tunnetuilta impressionistisilta taiteilijoilta kuten Boudin, Courbet ja Monet.
Musée de la Marina, merimuseo
Aiemmin Saint-Étiennen kirkkona tunnettu museo on paikka, jossa voit tutustua vanhan Honfleurin merenkulun, kalastuksen ja laivanrakennuksen historiaan.
Notre-Dame -kappeli
Tämä 1600-luvulta peräisin oleva kappeli sijaitsee kukkulalla Honfleurin yläpuolella. Normandian herttua rakensi sen alun perin kiitokseksi selviytymisestään rajusta myrskystä, mutta sen tuhouduttua 1600-luvulla laivanrakentajat rakensivat sen uusiksi. Kappeli on kokonaan puusta ja kirkkoon on lisätty monia merenkulun koristeellisia yksityiskohtia kuten laivan runkoa muistuttava katto.
.
Seuraava yöpaikka
Le Havre
Le Havre ,Unescon maailmanperintökohde
Le Havre, en tiedä syy oliko huonohkon ilman vai mikä, mutta Le Havresta odotin enemmän, kun kaupunki oli valittu Unescon perintökohteeksi. Kiersimme kaupunkia, mutta nyt kameralle ei oikein löytynyt mielenkiintoista kuvattavaa. Kontrasti oli niin suuri tullessamme mahtavan Mont Saint-Michelin ja idyllisen Honfleurin jälkeen nyt aika betoniselta vaikuttavaan ja yksinkertaiseen Le Havreen.
Belgialainen arkkitehti suunnitteli toisessa maailmansodassa tuhoutuneen kaupungin uudelleen 1950-luvulla. Silloin vallassa ollut kommunistinen kaupunginvaltuusto toivoi vanhankaupungin rakentamista betonista. Ja betoniseltahan se osoittain näyttikin. Tämä on valittu sodan jälkeisestä kaupunkisuunnittelusta Unescon maailmanperintökohteeksi.
Jotenkin pystyn kuvittelemaan miksi Aki Kaurismäki valitsi Le Havren elokuvansa kaupungiksi, arkista ja pelkistettyä ja nyt ehkä, kun on ajoittain huonohko sää niin synkkää.
Taiteen ystäville Le Havresta löytyy yksi parhaista Pariisin ulkopuolella olevista impressionismisista museoista Musée Malraux, jossa on suuri kokoelma maalauksia 1800- ja 1900-luvun tunnetuilta maalarelta.
Kaupunki oli mielenkiintoinen nähdä, mutta siirryimme seuraavaan odotettuun kohteeseemme Etretatiin. Jälkiviisaana olisin valinnut Etretatin yöpaikaksi Le Havren sijasta. Suosittelen.
Lisää Ranskastasta…
Alsacen viinireitillä – Ribeauvillé ja Obernai
Alsacen viinireitillä tutustuimme myös Ribéauvillen ja Obernain kaupunkeihin. Odotukset olivat korkealla sadunomaisten viinikylien jälkeen.
Alsacen viinireitillä – Riquewihr
Riquewihr on pieni, romanttinen keskiaikainen kylä vuorten ja Alsacen kuuluisimpien viinipeltojen keskellä paksujen muurien sisäpuolella.
Alsacen viinireitillä – Kaysersberg
Kaysersberg oli yksi monista viehättävistä pikkukylistä roadtrip-matkallamme Alsacen viinireitillä Ranskassa. Sama värikkäisten ristikkorakenteisten talojen kirjo jatkui kukka-asetelmineen täällä Kaysersbergin kylässä.