Alsacen viinireitillä – Strasbourg

Ensimmäiset hetket Strasbourgin historiallisessa sydämessä La Petit Francessa ja olen ihan myyty. Kapeat kivikadut, herttaiset ristikkorakenteiset talot, kanavia, ravintoloita sekä kukkaistutuksia parvekkeilla. Kaikki näyttää kuin postikortilta, ihmettelen miksi en ole aiemmin tänne paikkaan eksynyt. Voi sanoa että Strasbourg on yksi Euroopan viehättävimmistä kaupungeista. Alsacen viinireitti alkoi lupaavasti.

Le Petite France

Historiallinen keskus on Strasbourgin sydän, jonka kapeat mukulakivikujat, hyvin säilyneet keskiaikaiset ristikkorakenteiset talot ja belargoniat ikkunoilla ihastuttavat ja sulattavat pessimistisemmänkin kiertäjän. Tämä viehättävä La Petite France (Pikku Ranska) sijaitsee Strasbourgin kaupungin keskellä olevassa Grande le -saaressa. Ill-joen ympäröimä Grande Île on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1988 lähtien ja on nykyään yksi Strasbourgin tärkeimmistä matkailunähtävyyksistä ja ihan syystä.

Aikoinaan La Petite Francen alue oli tärkeä kaupankäyntialue, jossa sijaitsi teurastamoja, nahkureita, myllyjä ja kalastajia. Sanotaan että näistä tehtaista lähtevän löyhkän takia aluetta karsastettiin ja itse asiassa tuo romanttinen La Petit France -nimikin on peräisin 1400-luvulla tällä alueella olevasta kuppasairaalasta, jonne sairastuneita ranskalaisia sotilaita tuotiin.  Nimi siis sai alkunsa kun ranskalaiset joukot olivat levittäneet tautia sotaretkillään Napolissa ja sitä aluksi pidettiin vain ranskalaisten sairautena. Alueella olevan sairaalan yhteys tautiin synnytti sitten nimen La Petit France.

Strasbourgin ristikkorakenteisten talojen kujalla turisteja.

Tänä päivänä näistä romanttisista ristikkorakenteisista taloista löytyy söpöjä putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Alueella on hyvin säilyneitä rakennuksia esimerkiksi 1600-luvulla puolustukseen on rakennettu Vaubanin silta ja pato. Sillan katetulta terassilta on hyvät näkymät itse Petite Franceen ja muihin kuvauksellisiin alueen kanaviin ja siltoihin. Tämä pato  toimi lisälinnoituksena alueella oleville vartiotorneille. Nämä Les Poits Couverts tornit on yhdistetty IIe-joen poikki ylittävällä sillalla. Myös 1500- ja 1600-luvuilta peräisin olevia parkitsijoiden rakennuksia on säilynyt, esimerkiksi 1572 rakennettu Tanners House, Maison des Tanners, joka on alueen yksi vanhimmista ja kuvatuimmista.

Tosin suositun La Petit France-alueen ulkopuolellakin on paljon nähtävää, koko Grande Ilen saari on mielenkiintoinen sekä Eurooppa-korttelin alue isoine puistoineen. Kaupunki on täynnä ihastuttavia kävelykatuja, ravintoloita ja kahviloita ja shoppailupaikkojakin.

Ristikkotalojen juurella turistivene seilaa kanavaa pitkin.

Kanavat ovat erityisen viehättäviä. Kanavaristeilyllä pääset näkemään reitin varrella myös kaupungin modernimpaa puolta, koska kierros vie esim. myös  Euroopan parlamentin alueelle. Siellä sijaitsee Euroopan Neuvosto, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja osa-aikaisesti Strasbourgissa oleva Euroopan parlamentti. Rakennukset on erittäin moderneja; metallista ja lasista rakennettuja näyttäviä rakennuksia, jossa voit myös vierailla ja tutustua parlamentin toimintaan.

YLLÄ JA ALLA OLEVASSA VIDEOSSA ON MEIDÄN STRASBOURG-MATKAN TUNNELMIA

Cathedrale Notre Dame

Strasbourgissa sijaitsee yksi maailman korkeimmista kirkoista eli 142 metrinen goottilaistyylinen Cathedrale Notre Dame. Täältä upeasta punertavasta hiekkakivestä tehdystä ja vaikuttavasta kirkosta löytyy mm. upeita lasimaalauksia 1100-1300-luvulta, Pyhän Pancracen alttari 1500-luvulta sekä upea tähtitieteellinen, 18 metrinen kello 1600-luvulta. Myös suosittu näköalatasanne sijaitsee täällä, tosin edessä on 300 askelta kierreportaita. Kirkko on tutustumisen arvoinen, yksi upeimmista kirkoista missä olemme käyneet.

Joulumarkkinat

Yksi Euroopan vanhimmista ja lumoavimmista joulumarkkinoista (Christkindelsmärik/ Marché de I´Enfant Jésus)) pidetään joka vuosi Strasbourgissa. Joulumarkkinoita on pidetty jo vuodesta 1570 ja tunnelma kaupungissa on poikkeuksellisen koristeellinen. Markkinoita pidetään myös Euroopan valaistuimpana. Nämä joulumarkkinat ovat yksi Euroopan suosituimmista, joten kaikki varaukset tulisi tehdä hyvin varhain, jos haluat yöpyä lähellä tätä ainutlaatuista joulutunnelmaa.

Viinireitti

Strasbourg toimii porttina myös Alsacen viinireitille, joka on yksi Ranskan tunnetuimmista viinialueista. Itse Strasbourgista järjestetään myös päiväretkiä lähialueen pieniin viinikaupunkeihin ja viinitiloille esim. Colmartiin ja Eguisheimiin. Näillä retkillä voit maistella alueen viinejä ja tutustua viinitarhojen kauneuteen, jotka ympäröivät Strasbourgin kaupunkia. Strasbourg oli automatkamme ensimmäinen kohde, seuraavaksi suuntaamme tunnin ajomatkan päähän Colmariin ja sieltä lähdemme suuntaamaan viinireittiä pohjoiseen.

Pieni kaupunki ja viinipeltoja.
Muuta mielenkiintoista

^

Rohanin palatsi

Rohanin palatsi on Strasbourgin silloiselle piispalle 1700-luvulla rakennettu parokkityylinen palatsi. Nyt palatsissa sijaitsee myös museoita: Musee de Arts degoraftis esittelee 1600-1800-luvulta olevia kalusteita, koruja, veistoksia ja keramiikkaa, Musée Archielogique esittelee esihistoriallisia ja keskiaikaisia esineitä paikallisista kaivauksista ja Musée des Bexaux Arts, jossa voi ihailla taideteoksia mm. Monetilta,  Renoirilta ja Rembrandtilta.

^

MAMCS

MAMCS on maailmankuulu monernin -ja nykytaiteen museo. Esillä on maalauksia, veistoksia ja koristeellisia taide-esineitä impressionistiselta ajalta nykypäivään.

^

MUIta MUSEOITA

Musée Historique sijaitsee 1500-luvulta peräisin olevassa teurastamossa ja Archaelogical Museum on kaupungin vanhin museo 1700-luvulta.

^

house kammerzell

Tämä 1400-luvun puutalo on Strasbourgin yksi kuuluisimmista rakennuksista Notre Damen katedraalin lähellä. Nyt siinä sijaitsee hotelli ja ravintola.

^

Orengery park

Eurooppa-korttelin lähellä sijaitsee Strasbourgin isoin ja vanhin puisto, Parc de I´ Orangerie, jonne voi pisemmällä kaupunkilomalla mennä rauhoittumaan.

Paras alue yöpyä on kaupungin historiallinen keskusta Grande Île. Monet pakolliset nähtävyydet, kivat ravintolat, hotellit ja joulumarkkinat sijaitsevat täällä kuten myös ostosmahdollisuudet. Kaikki tärkeät kohteet sijaitsevat pienen alueen sisällä, joten alue on helppo hallita kävellen.

Ristikkotalojen ikkunalaudalla erilaisia kukkia ja koristeita.

Tosin Strasbourg yllätti muutenkin kuin vain historiallisella osuudellaan. Kaupunki oli todella eläväinen ja viihtyisä. Varasimme kaupunkiin 2 päivää, mutta kaupungissa olisi ollut nähtävää ja koettavaa pidemmäksikin aikaa. Tästä pääset VisitStrasbourg-sivulle.

MEIDÄN VIINIREITTI

”LA ROUTE DES VINS”

STRASBOURG – Colmar – Eguisheim – Kaysersberg – Riquewihr – Ribeauvillé – Obernai

Automatkan lähtö- ja päätepiste oli Bryssel

Eija ja Jyrki

Eija ja Jyrki

Tervetuloa matkablogiimme! Tarjoamme inspiraatiota ja vinkkejä matkakohteista, osittain videojemme avulla. Indonesian ja Belgian jälkeen suuntaamme katseemme myös kotimaahamme 5 vuoden ulkomaillaolon jälkeen. Toivomme, että viihdyt sivuillamme ja löydät uusia seikkailuja matkasuunnitelmiisi!

TÄSTÄ PÄÄSET MATKAVIDEOIHIN

Lisää Ranskasta…

Pin It on Pinterest

Share This