Lissabonin kaduilla – Matkavinkkejä ja nähtävyyksiä

Lissabon on rosoinen kaupunki, missä yhdistyy menneisyys ja nykyhetki. Historia, kulttuuri ja paikallinen ruoka tulevat esiin joka kulmalta. Tämä seitsemän kukkulan kaupunki vaatii myös matkailijalta hyvän kunnon, tosin innokkaat kuskit poljettavine kulkupeleineen mielellään auttavat. Lue matkablogini vinkit ja ota kaikki matkastasi irti tässä upeassa kaupungissa. Tutustu myös Lissabon-videoon.

Lissabonin kaupunki ja Alfaman kukkulalla sijaitseva linna ja taustalla meri ja silta.

Lissabonin vanhat keltaiset raitiovaunut linjalla 28 tuovat kaupunkiin omaperäistä tunnelmaa kolisevine ja kitisevine äänineen. Ehdottomasti ratikka-ajelu on koettava ja se sopii hyvin ensimmäisen päivän ohjelmaan, koska raitiovaunuajelu on hyvä tapa tutustua kaupunkiin. Ratikan avoimista ikkunoista pääsee pieni tuulenhenki sisään ja tuntuu, että kaupunki tulee ihan syliin ratikan kulkiessa kapeilla kaduilla. Ratikka 28 kiertää Lissabonin monen mielenkiintoisen kaupunginosan läpi. Vanhat ratikat ovat kuulemma myös ainoat, jotka pystyvät ajamaan jyrkkiä mäkiä ylös. Katso vinkkiosio ratikka-ajelulle myös postauksen lopussa.

KATSO ALLA OLEVA VIDEO

VIERAILE ERI KAUPUNGINOSISSA KOSKA JOKAISELLA KAUPUNGINOSALLA ON OMA ERITYINEN LEIMANSA.

1. Baixa

Lissabonin ns. sydän on pääkadun Avenida da Liberdalen ja rannalla sijaitsevan Arco da Rua Augusta-aukion välissä. Aukiolla on mahtava riemukaari, josta pääsee suositulle kävelykadulle. Tämä ruutuasemakaavainen kävelykatu sai alkunsa pahan maanjäristyksen jälkeen vuonna 1755, jolloin n. 85% kaupungista tuhoutui. Kävelykadun toisessa päässä olevaa Rossio-aukiota pidetään keskusaukiona, koska se sijaitsee kolmen kukkulan risteyksessä. Baixa on loistava paikka yöpyä, koska se on kävelymatkan päässä monista mielenkiintoisista alueista. Aukion lähellä on Alfaman, Bairro Alton ja Chiadon kaupunginosat.

Mahtava portti Lissabonin ostoskadulta kohti rantaa.
Paljon ostoksilla olevia shoppailijoita.

2. Alfama

Tämä vanha historiallinen kaupunginosa Alfama on täynnä kapeita, mutkaisia katuja ja kujia sekä viehättäviä pieniä ravintoloita ja kahviloita. Tämä kaupunginosa säästyi pahalta vuoden 1755 maanjäristykseltä. Täällä voi ihailla värikkäitä kaakeleilla päällystettyjä vanhoja taloja sekä paikallista arkea, pyykkinaruilla kuivuvia pyykkejä. Ja kumma kyllä, ne värikkäät kaakelit ja pyykitkin sokkeliosilla kujilla näyttävät täällä hyvältä. Silmä lepää alueen tunnelmaa ja kaakeleiden kuvioita tutkiessa. Rinteessä olevia kapeita kujia pitkin kulkiessa saattaa kuulla Fado-musiikkia ja se innoittaa tutkimaan mitä seuraavan kulman takana löytyy. Tällä viehättävällä, labyrinttimaisella alueella kierrellessä ajantaju häviää.

Vanhoja taloja ja pyykit orrella ikkunoissa.

Alfaman rantaosiolla voi ihailla merinäköalasta rantakahviloissa ja ravintoloissa sekä oleskella erilaisissa näköalatasanteilla.

Lissabonin yksi suosituimmista nähtävyyksistä on Castelo de Sao Jorge-linna.  Kukkulalla oleva 1100-luvulla rakennettu linna antaa hyvän näköalan kaupungin ylle sekä Tagus-joelle. Tosin hyviä näköalapaikkoja monien kukkuloiden vuoksi löytyy monia, jos itse linnaan ei jaksa tutustua. Linnalla on ollut strateginen sijainti koko historian ajan ja sitä on pidetty sekä asuinpaikkana että linnoituksena.

Castello de Sao Jorgen linna puoden katveessa.

3. Bairro Alto

Bairro Altoon pääsee Rossio-aukion vierestä kiipeämällä pitkää portaikkoa ylös. Portaikon varrella olevilla kujilla on pieniä idyllisiä ravintoloita. Alueelle pääsee myös näköalahissillä ja jyrkkää rinnettä ylös kulkevalla ratikalla. Korkealla kukkulalla sijaitsee näköalatasanne, jossa iltaisin ihmiset viettävät aikaa. Päiväsaikaan alue on hiljainen.

4. Chiado

Chiado kaupunginosaan voi nousta Elevadordi Santo-hissillä tai kävellä pääkadulle Rua Garrelille. Täältä hienostuneemmalta kaupunginosalta löytyy enemmän luksusbutiikkeja, mutta myös iltaelämää.  Alueella on paljon katumuusikoita ja yleistä hauskanpitoa.

5. Belemin kaupunginosa

Belemin kaupunginosa on hieman kauempana keskustasta ja sieltä löytyy osa Lissabonin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Unescon maailmaperintökohde Mosteiro dos Jeróminos- luostari on yksi suosituimmista historiallisista Lissabonin vierailukohteista. Luostarin kyljessä olevassa luostarin kirkossa näet upeita maalauksia ja erilaisia kattokruunuja.

Kirsikkapuun oksan takana oleva luostari sinisen taivaan alla.

Belemin ranta-alueelta löytyy Lissabonin symboli ja ikoninen Unescon maailmanperintökohde Belem Tower. Se on rakennettu 1500-luvulla ja se on toiminut aiemmin puolustustornina ja porttina kaupunkiin.

Belemin torni ja torniin johtava silta.

Rannalla on myös 1600-luvulla rakennettu Padraodos Descobrimentos-muistomerkki, joka kunnioittaa portugalilaisten löytöretkeilijöiden rohkeutta ja merenkulkutaitoja. Muistomerkistä on upeat näkymät Tagus-joelle ja kaupunkiin.

Vaalea kivinen muistomerkki ja kirkas sininen taivas.

FADO-MUSIIKKI JA PAIKALLINEN RUOKA

Surumielinen Fado-musiikki on osa kaupunkia ja kaupungista löytyy useita ravintoloita, joissa voi kuulla Fado-musiikkia. Melankolisen Fado-musiikin sanotaan saaneen alkunsa Lissabonin köyhistä kaupunginosista ja täällä musiikki on vielä vahvasti läsnä Alfaman ja Bairro Alton kaupunginosista. Fado-musiikkiesityksiä pääsee kuuntelemaan illallisen merkeissä näissä kaupunginosien ravintoloissa, mutta myös itse pelkkiä esityksiäkin löytyy. Kävimme Bairro Alton perinteisessä Fado-ravintolassa  A Severassa. Siellä saimme aimo annoksen paikallisia herkkuja fado musiikin ohessa .

Nainen laulaa ruokaravintolassa fado musiikkia.

MIKÄ ON PARAS AIKA VIERAILLA KAUPUNGISSA

Lissabon on keväällä hyvä matkakohde, koska sää on täällä silloin leuto ja miellyttävä. Vilkkain turistiaika on huhtikuusta lokakuuhun. Meidän vierailu sijoittui huhtikuun loppuun, jolloin sää oli lämmin n. 25-27. Ensimmäisenä iltana tuuli oli kylmää, mutta muuten ilma oli lämmintä. Tällöin oli jo turisteja, joka ilmeni niin että jonot kaikkiin museoihin sun muuhun sisänähtävyyksiin oli pitkät, vaikka ihmisillä oli etukäteen varatut liput. Mietin millainen ruuhka täällä on vähän myöhemmin keväällä kun nyt on jo pitkät jonot.

VINKKI:  Ota päiväretki lähikaupunkiin Sintraan tai rannalle Cascaisin turistikylään

Itse otimme päiväretken yhdistettynä  Sintran idylliseen pieneen kaupunkiin ja rannalla olevaan Cascaisin lomakylään. Näistä seuraavassa postauksessa enemmän.

Vinkkejä

^

Tram 28

,Ratikka 28 on hyvin suosittu. Saimme ensin neuvon mennä päätepysäkeille, jotta saisimme istumapaikat ikkunan vierestä. Aamulla jono kuitenkin ratikkapäättärillä oli ainakin sata metriä pitkä. Emme jääneet jonottamaan, kävellessämme huomasimme että reitin puolessa välissä useassa ratikassa oli jo tilaa. melkein tyhjänä. Siellä kannattaa hypätä kyytiin ja niin me teimmekin.
^

Maanantait

Maanantaisin monet Lissabonin nähtävyydet ovat kiinni. Silloin hyvä vaihtoehto on lähteä tutustumaan lähiympäristöön. Tosin täytyy muistaa että saman tekee monet muutkin turistit. Kannattaa siis lähteä aikaisin liikkeelle. Suosittelisin Ihanaan Sintraan tutustumista, jonne on n. 20 km matka Lissabonista, joko omatoimimatkalla junalla tai järjestetyllä retkellä. Järjestetyillä retkillä kerkiää mielestäni nähdä enemmän, koska jonottamiseen ja siirtymiseen julkisilla kulkuvälineillä menee runsaasti aikaa. Alueella on runsaasti näkemistä.
^

HINTATASO

Lissabonin hintataso on muuhun Eurooppaan nähden edullisempi. Kaupungissa on helppo herkutella ja nautiskella suht edullisesti.
^

Pääsyliput

Nähtävyyksiin ja museoihin kannattaa varata pääsyliput hyvissä ajoin etukäteen. Belemin nähtävyyksillä tästä huolimatta pääsylipunkin lunastaneet joutuivat jonottamaan  sisään.
^

LISSABON TARJOAA MIELENKIINTOISTA NÄHTÄVÄÄ JO PELKÄSTÄÄN VANHANKAUPUNGIN KUJIIN TUTUSTUESSA

TÄSTÄ PÄÄSET MATKAVIDEOIHIN

Lisää Portugalista…

Sintra – satujen kaupunki

Sintra – satujen kaupunki

Sintran sadunomaisen kaupungin monet nähtävyydet saattavat yllättää sinut? Oletko sinä koskaan kuullut Portugalissa sijaitsevasta Sintrasta?

lue lisää

Pin It on Pinterest

Share This