Normandian rannikolla sijaitseva Etretatin ranta ja taustalla on Manneportin kaari.

Normandian rannikolla, osa 1

Lähdimme Brysselistä ajamaan n. 600km kohti Normannian rannikkoa ja siellä sijaitsevaa pääkohdattamme Mont Saint-Michelsin luostarisaarta ja palasimme pitkin rannikkoa ylöspäin takaisin kohti Brysseliä. Olipa mielenkiintoinen juhannus ja koko retki; idyllisiä pikkukyliä ja kaupunkeja , vaikuttava Mont Saint- Michelin luostarisaari, sotahistoriaa, uskomattomat vaalet liuskekivikalliot, Calvados-maistiaisia, museoita ja upeita luonnonmaisemia.

Mont Saint-Michel – Saint Laurent Sur Mer – Bayeux – Deauville -Trouville

Mont Saint Michelin luostarisaari sinisen taivaan alla

Pääkohteemme Normandian rannikolla oli Ranskan yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä ja Unescon maailman perintökohde Mont Saint-Michelin luostarisaari.

Mont Saint-Michelin luostarisaari näytti mahtavuutensa jo kilometrien päähän ja perille päästyämme sen mahtavuutta ei pysty kuvailemaan vaan sen täytyy itse kokea. Tulimme saarelle laskuveden aikaan. Mantereelta pääsee saarelle tavallisesti normaalin nousuvedenkin aikaan n. kilometrin pituista pengertietä pitkin.

Normandian rannikko on tunnettu voimakkaasta vuorovesi-ilmiöstä. Voimakkaimillaan nousuvesi nousee muutaman kerran vuosisadassa, viimeksi 2015 jopa 14 metriä saartaen saaren täysin, mutta nousuvesi tavallisesti jää paljon alle tämän. Laskuveden aikaan meressä voi kävellä merenpohjaa pitkin. Sinne tehdään myös opastettuja kierroksia. Merenelävien kerääminen paljaasta merenpohjasta on yleistä. Reitillä voi olla myös  ns. juoksuhiekkasilmäkkeitä. Päästäksesi saarelle auto pitää jättää pysäköintialueelle ja kävellä, ottaa hevoskyyti tai ilmainen bussikuljetus.

 

Turisteja kipuamassa Mont Saint Michelin saaaren huipulle kapeaa katua pitkin.

Luostarisaarella korkeimpaan kohtaan johtaa yksi kapea mukulakivinen pääkatu ja 350 porrasaskelmaa. Pääkadun varrella on mm. pieniä turisteille suunnattuja kauppoja, ravintoloita sekä gallerioita. Saarelta löytyy myös jokunen hinnakkaampi hotelli. Siellä yöpyessä voisi päästä saaren rauhalliseen tunnelmaan kun turistit ovat illalla lähteneet ja jopa nähdä vuorovesi-ilmiö ja ehkä jokusen kylässä asuvan munkinkin. Rannalla olevassa kylässäkin on lukuisia hotelleja, mutta siellä yön viettäneenä suosittelisin jatkamaan matkaan kauemmaksi idyllisiin pieniin hotelleihin tai majataloihin tai yöpyä itse saarella. Saarta ympäröi korkea muuri ja useita näköalatasanteita, joilta näkymät ovat mahtavat.

lakuvesimaisema katsottuna Mont Saint Michelin huipulta.

Saaren ylimpään osaan on pääsymaksu, muuten saarelle pääsy on ilmaista. Vilkkaimpina aikana lippu kannattaa ostaa etukäteen, jotta yleensä sisään luostariin pääsee ja mahtuu ja silloinkin kuulemma heti aamusta. Väenpaljous voi joitain ahdistaa, koska katu luostariin on kapea. Itse menimme juhannuksen aikaan puolenpäivän jälkeen, mutta lomakausi ei ollut vielä alkanut. Ihmisiä oli muttei älytöntä ruuhkaa kuitenkaan. Ravintoloissakin oli tilaa. 

Seuraava kohteemme

Omaha Beach

Normandian alueella on paljon muistomerkkejä liittoutuneiden joukkojen maihinnoususta Saksan miehittämään Ranskaan toisen maailmansodan aikana. Innokkaimmat voivat kierrellä siihen liittyviä kohteita useamman päivän ajan. Kuuluisin kohde lienee kuitenkin 8 kilometrin pituinen Omaha Beach (Omahan ranta) ja sen lähellä sijaitseva suuri amerikkalaisten sotilashautausmaa. Hautausmaalla on yli 9000 valkoista ristiä.

Kaksi sotilasta kulkee vaaleaa hiekkaa pitkin meren rannalla Omaha Beachilla ja taustalla on sininen taivas ja valkoiset pilvet.

Omalla autolla saapuva löytää molemmista kohteista parkkipaikkoja, joista Omaha Beachin paikka on pienempi ja maksullinen. Ympäristössä on aika paljon pieniä hotelleja. Lähin vähän isompi paikka on idyllinen Bayeuxin kaupunki vajaan 20 km päässä Omaha Beachilta.

Tuhansia valkoisia hautaristeja laajalla nurmella.
Viehättävä lounaspaikka

Bayeux

Kaupungin ja vanhojen idyllisten talojen halki kulkeva joki, jossa on kaksi, punainen ja sininen vene poijussa.

 Lounaalla Bayeux´n hurmaavassa keskiaikaisessa kaupungissa

Bayeux on viehättävä, pieni keskiaikainen kaupunki, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Englannin kanaalista. Hurmaava historiallinen keskusta ja ihanat puurunkoiset rakennukset ovat säilyneet sodista huolimatta vahingoittumattomana.  Myös Notre Damen-katedraali säilyi Normandian taisteluiden pommituksilta.

 

Alueella on kolme tärkeää museota:

La Tapisserie Bayeux:

Tärkeimpiä nähtävyyksiä Bayeux´ssa on keskiajalta peräisin oleva 70 metriä pitkä ja 50 cm korkea seinävaate, jossa kuvataan tarinaa Normandian herttuan Vilhelm Valloittajan Englannin valloituksesta vuonna 1066.

Musée Memorial de la Bataille de Normandie

Normandian taistelun museo sijaitsee lähellä amerikkalaisten hautausmaata, lähellä Omaha Beachia.

Musée d´Art et d´Historoire Baron Gérard

Museo on yksi Normandian tärkeimmistä taide- ja historiamuseoista. Sen sijaintia, piispanpalatsia pidetään yhtenä hienoimpana kaupunkiasuntona ja museo on myös suojeltu historiallisena monumenttina.

Bayeux´ssa päädyimme joenrannalle pieneen ravintolaan, jossa oli tarjolla kuten monissa muissakin Normandian ravintoloissa Galettesta eri muodoissa. Tämän tattarijauhoista tehtyä herkkua sai valita erilaisilla suolaisilla täytteillä. Täytyihän se kokeilla. Ihana paikka pienelle kävelykierrokselle automatkan varrella. Illalla suuntasimme yöpaikkaamme Deauvilleen.

Galettes

Tasolla olevalla lautasella on tyypillinen paikallinen herkku Normanniassa, Galettes.
Yö Deauvillessa

Deauville ja Trouville

Nämä kaupungit erottaa toisistaan Tonques-joki, Deauville on joen vasemmalla ja Trouville oikealla puolella.

Syy vierailla tällä alueella on nähdä 2 eri tunnelmallista kaupunkia sekä kuuluisaa rantaa samalla kertaa ja ihailla alueen Normandia-tyylisistä arkkitehtuuria

Trouville oli aikoinaan pitkään pysynyt vain kalastajakylänä ja yksityisyyttä etsivien taiteilijoiden paikkana, jonka aitous houkutteli. Maalauksien myötä alue tuli tunnetuksi ja 1800-luvuilla rantaa kutsuttiin Ranskan kauneimmaksi hienon ja pehmeän hiekan vuoksi. Näin kalastajakylästä tulee myös tunnettu merenrantakohde. Samoihin aikoihin Touques-joen toiselle puolelle Deauvilleen muodostui varakkaampien ihmisten merenrantakohde.

Deauville on kansainvälinen lomakeskus, jota kutsutaan myös nimellä ”Pariisin Riviera”.  Pariisilaiset ovat ottaneet kohteen omakseen. Myös amerikkalaiset näyttelijät vierailevat Deauvillessä joka syyskuu kansaivälisten elokuvajuhlien aikaan.

Deauville

Deauvillen hiekkarantaa koristaa kuvaukselliset värikkäät aurinkovarjot sekä kuuluisalla ”Promenade Les Planches” -rantakadulla kuuluisien amerikkalaisten nimillä koristetut pukukopit. Pukukopit muistuttavat alueella aina syyskuussa järjestettävästä elokuvafestivaalista. Aurinkovarjoista on tullut lomakeskuksen symboli. Myös paikka on tunnettu kansainvälisistä laukkakilpailuista ja kasinostaan.

Erivarisia, suljettuja aurinkovarjoja isolla hiekkarannalla pilvisen taivaan alla.
Rivi amerikkalaisten kuuluisuuksien nimilla varustettuja pukukoppeja Deauvillen hiekkarannalla.
 Puisia ristikkorakenteisia taloja.

Alueella voit ihailla arkkitehtuuria, kävellä satamassa ja rannalla sekä tehdä ikkunaostoksia arvokkaissa luksusliikkeissä

Trouville

Trouvellen pienemmässä, rennoimmassa rannassa näet myös historiallisia huviloita rannan alueella. Täällä pääset tutustumaan kalamarkkinoihin ja lounastamaan tai illallistamaan paikallisissa ravintoloissa.

Matkalla Honfleuriin  poikkesimme tutustumaan siideri – ja Calvados maailmaan.

Calvados Experience

Liivipukuinen tarjoilija maistelee baaritiskin takana erilaisia Calvadoksia. Etualalla lasin pohjalla tippa Calvadosta.

Alue on tunnettu siideristä ja Calvadoksesta, joten kävimme tutustumassa Calvadoksen historiaan ja valmistukseen maistiaisten kera. Tulipa kokeiltua siiderikuohuviiniäkin ja jokunen pullo tuli mukaankin.

Calvados-nimikettä saa käyttää vain ja ainoastaan Normandian tietyillä alueilla tehdystä omenabrandyistä. Muualla valmistetut omenabrandyt ei siis ole Calvadosta, vaikka ne on samalla tavalla valmistettuja.

Lisää Jakartasta…

Alsacen viinireitillä – Kaysersberg

Alsacen viinireitillä – Kaysersberg

Kaysersberg oli yksi monista viehättävistä pikkukylistä roadtrip-matkallamme Alsacen viinireitillä Ranskassa. Sama värikkäisten ristikkorakenteisten talojen kirjo jatkui kukka-asetelmineen täällä Kaysersbergin kylässä.

lue lisää

Pin It on Pinterest

Share This