Etretatin kalliot

Normandian rannikolla, osa 3

Normandian rannikon seuraava kohde oli Etretatin kylä, josta pitäisi löytyä ne tunnettut kuvaukselliset liitukivikalliot.

 Etretat-Fecamp-Dieppe

 Odotettu kohde

Etretat

Normandian rannikolla olevat liitukivikalliot Etretatin rannalla.

Normandian rannikolla olevaa Etretatia koristavat jyrkät valkoiset liitukivikalliot. Osa kallioista muodostaa veden ylle vaikuttavia kaaria. 

Silmät taas suurenivat ihastuksesta heti kylään päästyämme, vaikka kallioita ei vielä näkynytkään. Pieni lumoava kylä kapeine kujineen. Me tietenkin ajoimme keskelle pahinpaan kyläruuhkaan ja taas ihmettelimme, turisteja oli paljon ja kapeat kadut, että minne sen auton taas jättäisi. Ja taas ne talot, niin ihania että isot turistilaumatkaan ei omaa ihastusta häirinneet, turistit jäi paitsioon. Etretatin kylä sijaitsee valkoisten liitukivikallioiden juurella. Kallioilta panoraamanäkymät on huikeat.

Etretatin turistikujat ihanine taloineen.

Rantakallioon on muodostunut kolme luonnonkaarta: Amontin kaari, Avalin kaari ja Manneporte. Kaaret eivät ole muodostuneet meriveden eroosion vaikutuksesta, vaan ne on muovannut kallionalainen merivirta, joka on kaivertanut uomansa kallioon ennen kuin se on eroosion vaikutuksesta hajonnut. Näin on saanut alkunsa myös neulanmuotoinen kallio (L’Aiguille) Avalin kallion vierellä, jonka kalkkiaines on niin kovaa, ettei se ole liuennut kokonaan. Meri on ajan saatossa suurentanut kaaria entisestään.

 

Turistit kulkevat kohti Etretatin Avalin kallion huippua kallion rinteen reunalla. Etualalla uimaranta.

Kallioiden laelle pääsee kulkemaan rannan vierustassa olevia rinteitä pitkin ja nauttia samalla kauniista maisemista. Keskimmäisen kallion laelta näkyvät sekä kylä, Amontin kaari että isoin Manneporte-kaari. Kallion vieressä on myös luonnon muodostama pieni luolamainen kammio ”neitojen kammari”. Luolaan liittyy erilaisia taruja, erään mukaan kolme neitosta olisi pakoillut luolassa erästä ilkeää kosijaa. Kosija oli tarun mukaan pudottanut neidot alas jyrkältä rantatörmältä ja neitojen haamut jatkoivat sitten kummitteluaan siellä ja vainosivat varsinkin kosijaa. Amontin kaaren laella sijaitsee Notre Dame de la Garde-kappeli sekä nykytaiteen ulkoilumuseo.

 

Jo 1800-luvulla kalastajakylästä alkoi kehittyä lomanviettokaupunki kun useat eri alojen taiteilijat ihastuivat paikkaan ja alkoivat kertomaan paikasta maalauksissaan ja kirjoissaan. Esimerkiksi suurta kiinnostusta Etretat sai Claude Monetin ja Gustave Coubertin ja Eugene Boudin maalauksista. Etretat on myös paikka Maurice Leblancin suositulle ranskalaiselle lastenkirjalle herrasmiesvaras Arsene Lupinista. Myös Arsene Lupinista 2004 tehdyssä elokuvassa Etretatin kalliot näkyvät laajalti. Myös monien muiden kirjailijoiden romaanin tapahtumat sijoittuvat osittain kaupunkiin.

Heti kallioiden taustalla on iso 18 reikäinen golf-rata, josta on jylhät hienot maisemat kallioille ja merelle. Etretatin ranta-alueella on myös erilaisia terasseja missä myöskin voi nautistella päivästä. Tänne olisi voinut jäädä pidemmäksikin aikaa, suosittelen. 

Meiltä jäi paljon näkemättä
^

Les Jardins d'Étretat

Nykytaiteen kokeellinen ulkoilumuseo, jossa on ns. ”eläviä veistoksia”. Koostuu seitsemästä eri tyylisestä puutarhasta. Glaude Monet on maalannut kuuluisia teoksiaan tällä kalliolla.

 

^

Chapelle Notre Dame de la Garde

Kappeli, joka on omistettu merimiesten suojelupyhimykselle Notre-Dame-de-la-Gardelle. Sijaitsee Amontin kallion laella.

^

Le clos Lupin Museum

Museo on omistettu kuvitteelliselle sankarille Arséne Lupinille. Museossa on valokuvia , maalauksia, kirjallisuutta sekä muita henkilökohtaisia Arséne Lupinin asusteita. Museo sijaitsee tarinan luojan entisessä kodissa.

 

 Poikkeamispaikka kahville

Fecamp

Poikkesimme Fecampin kalastajakaupungissa kahvilla matkalla viimeiseen kohteeseemme Dieppeen.

 Matkan viimeinen yöpaikka

Dieppe

Dieppe on liitukivikallioiden reunustama pieni kalastajakaupunki, jossa on useita laskuvesialtaita.

Dieppen satama, jossa on kala- ja venesatama, sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Troolarit ja muut kalastusalukset kuuluvat kuvaan. Satamasta on myös säännöllinen laivayhteys useita kertoja päivässä Englannin Newhaveniin.

Dieppen iso laskuvesiallas ja paljon erilaisia aluksia.

Dieppessä on yli 1,5 km pitkä pikkukiviranta, joka ulottuu korkeille kallioille asti sataman länsipuolella. Laskuvedenaikaan ranta muuttuu hienoksi hiekkarannaksi. Rantaa myötäilee vierellä oleva nurmikkoalue, josta löytyy erilaisia aktiviteetteja.

Dieppen uimarannalla laskuveden aikaan. Takana iso kallio.

Dieppe oli matkamme viimeinen etappi ja suunnittelin viimeiseksi päiväksi tutustumista ostoskadulle merimuseon sijaan, jonne mieheni lähti tutustumaan. Huonoksi onnekseni en muistanut että päivä olikin maanantai, jolloin suurin osa kaupoista oli kiinni.

Diepen linna korkealla kalliolla.

Tässä suuressa kuuluisassa kampasimpukoiden kalasatamassa voit maistella mereneläviä kaikissa muodoissaan. Kalan kuninkaana täällä tunnettu silli on myös yksi paikallisista erikoisuuksista, ja sillä on jopa oma festivaali marraskuussa. Se täytyi kokeilla, mutta lämpöisen sillin ystävää minusta ei tämän jälkeenkään tullut. Ehkä olisi pitänyt kokeilla vastaavaa annosta muissa ravintoloissa kuin turisteille suunnatussa satama-altaan ravintolassa.

NÄHTÄVÄÄ mm.
Diepen linna korkealla kalliolla.
^

Château de Dieppe

Korkealla kalliolla sijaitseva Dieppen linna on nykyään museo

 

Saint Jacques kirkko sinisen taivaan alla ja kirkon edustalla on autoja parkissa.
^

Saint-Jacquesin kirkko

Tämä suuri keskiaikainen pyhiinvaelluskirkko on omistettu Compostelan Pyhälle Jaakobille.

 

^

Estran Cité de la Mer

Tämä merelle omistettu museo esittelee yksityiskohtia Dieppen merikalastuksesta, laivanrakennuksesta, merenkulusta ja meren eläimistä.

Dieppen satama-allas, jossa laskuvesi ja veneet alhaalla.Sastaman reunalla kapeita korkeita vanhoja taloja.
 Huomioitavaa samalle reitille lähtijöille:

^

Viikonpäivä

Maanantaina tavallisesti monet kaupat, kahvilat tai ravintolat saattaa olla kiinni, varsinkin pienemmissä kylissä.

^

Tartu hetkeen

Autolla matkustaessa kannattaa syödä, juoda ja käydä vessassa, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus, oli sitten varsinaista tarvetta tai ei. Myös bensa-asemat voi sijaita kylissä, jonne poikkeaminen isommilta teiltä varsinkin ruuhka-aikaan voi pidentää matkaa huomattavasti.

^

Hotellit

Hotelliin kirjautumisaika saattaa olla rajattu. Itse ensin suunnittelimme ajomatkat myöhäiseen iltaan, mutta siitä piti luopua.

^

Ruokailu

Ruokaa saa tavallisesti vain klo 14 asti ja sen jälkeen vasta illalla. Me tulimme Le Havreen nälkäisenä n. neljän aikoihin, mutta näin isostakaan kaupungista ei meinannut löytyä ruokapaikkaa.

^

Kieli

Nykyään Ranskassa pärjää englannin kielellä eikä ranskan osaaminen ole välttämätöntä.

Lisää Ranskasta…

Pin It on Pinterest

Share This