Indonesialainen palvelukulttuuri

Indonesiassa palvelu on ihanaa ja edullista menitpä melkein minne tahansa. Myyjiä ei todellakaan tarvitse etsiä, sinua jonkun pienen ostoksen vuoksi voi palvella viisikin ihmistä ja jokaisella on oma tehtävänsä. 

Elektroniikkaostoissa demonstrointi yleensä kuuluu hintaan, tosin tämä ei kyllä varsinaisesti nopeuta asiointia kaupassa. Lähdimme esimerkiksi ostamaan höyrytintä Gigantin kaltaisesta liikkeestä. Ensin ympärillä pyöri 4 myyjää, jotka miettivät kuka osaisi sanoa meille jotakin kysymäämme englanniksi. Seuraavaksi täytettiin kanta-asiakaskorttia uskontosuuntautumista myöten, seuraava myyjä vei meidät maksukassalle ja seuraava lähti viemään ostoslappua varastoon ja jonkun ajan kuluttua seuraava tuli paketin kanssa, joka aukaistiin ja demonstroitiin miten höyrytin toimii vesineen kaikkineen ja höyrytin kuivattiin ja pakattiin uudestaan. Kuvittelimme ostavamme höyryttimen nappaamalla tuotteen hyllystä kun tiesimme mitä halusimme, mutta meillä meni ostokseen aikaa yli tunti. Vieressä joku oli ostamassa telkkaria ja se ohjelmoitiin samalla toimimaan asiakkaan kännykän kanssa ja viriteltiin kanavia. Tuossa opastus tuntui oikein järkeenkäyvältä ja todella hienolta palvelulta ja palvelu vielä kuului kauppaan.

Kun ostimme kuntolaiteen, sen kokoamiseen tuli 2 miestä yli tunniksi kotiimme. Ja kokoaminen kuului taasen hintaan. Onpa ihanaa kun miettii kaikkia Ikea -tavaroita, joita on tullut koottua.

Isoja ruokakauppoja yritettiin välttää vaikka itse kaupassa ei ollut ruuhkaa, mutta kassajonossa kylläkin. Kassamyyjä samalla pakkasi jokaisen tavaran myovikassiin ja usein tavarat vaikka niissä oli viivakoodi jouduttiin naputtelemaan uudelleen koneelle kuitenkin.

Ruokalähetit tuli kokeiltua korona-aikana. Nopeiten sain tilauksen puolessa tunnissa, palvelu mielestäni oli todella huippua.

Ravintoloissa työntekijöitä on riittämiin. Palvelu on ystävällistä ja hymy herkässä. Annokset tosin saattaa tulla eri tahtia, toinen on syönyt annoksen kun toinen vasta alkaa syömään. Tai jos tilaat kahvia ja leivoksen, niin leivos voi tulla paljon myöhemmin.

Esimerkiksi eräänä aamuna kävin aamupalalla ja tilasin kahvia ja paahtoleivän keitetyllä kananmunalla. Sain ensin kahvin ja jonkun ajan päästä paahtoleivän. Kerkisin syödä nämä ennenkuin sain munan. Sitten söin kokonaisen keitetyn munan yksistään. Kahvikin oli jo loppu. Parhaimmissa ravintoloissa tosin en ole tällaiseen törmännyt.

Ja sitten se kampaajalla käynti…

Kampaajalla käynti on täällä osittain taivaallista, samalla kun hiuksiani käsitellään, voin ottaa manikyyrin ja pedikyyrin samalla.  Ympärillä saattaa pyöriä useampi työntekijä ja jokaisella oma tehtävä. Niskahieronta kuuluu tavallisesti aina hintaan. Tosin jos omaat skandinaavisen ohuet, vaaleat hiukset kuten minulla, silloin täytyy olla varovainen. Sekin tuli kokeiltua jokusen kerran.

Ensimmäisellä kerralla ajattelin olla varovainen ja ottaa kuiville hiuksille jonkinmoisen ravitsevan käsittelyn. Hinnastoa katselin ja satuin poikkeamaan alunperin haluamastani kysymällä erästä käsittelyä, jossa luki sana blond. Kysyin että olisiko se parempi käsittely vaaleahiuksisille verrattuna siihen minkä alunperin olin suunnitellut ottaa. Kampaaja hymyili vienostija ja nyökkäili, tajusin että se oli hänen mielestä minulle parempi ja näin siinä sitten kävi (ks. kuva). Se ei sitten tainnutkaan olla ravitseva käsittely.

 

Ajattelin seuraavalla kerralla ottaa varman päälle ja etsin isosta hienosta ostoskeskuksesta kampaajan, jossa oli ikkunassa Kerastase-shampoopullon mainoksia tai ainakin ajattelin sen olevan varmempi. Nyt tarvitsin pakosti apua hiuksiini, koska Suomessa värjäys ja hiusleikkauskäynnistäni oli jo aikaa. He miettivät millaista vaaleaa väriä he laittaisivat ja kutsuivat Kerastase asiantuntijan paikalle. Tämä kerta meni suht ok mielestäni, mutta Suomessa taas hiusten kuivuutta tämän jälkeen paikattiin. En uskaltanut kuitenkaan mennä seuraavalla kerralla etsimään uutta kampaajaa vaan halusin saman kampaajapojan käsittelemään hiukseni, koska hän sanoi olevansa viimeksi Kerastase asiantuntija. Mutta tämä toinen kerta oli sitten jo täysi katastrofi. Leikkauksessa tais mennä 5 minuuttia ja kampaajapoika napsi tukkoja sieltä täältä ja vaalennuskäsittely poltti hiukseni. Tämän keikan tuhojen peittämiseen meni sitten seuraava puoli vuotta tai enemmänkin. Pelastava enkelini Suomessa on Muovaamon Paula, joka kerta toisensa perään joutuu korjailemaan näitä kokeilujani. Suurkiitos hänelle, että yleensä hiuksia on vielä päässäni.

Lisää Jakartasta…

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa

Sunda Kelapan perinnelaivasatama, merimuseo ja Batavia Marinen venesatama ovat samalla alueella, joten niissä vierailu onnistuu samana päivänä.

lue lisää
Rauhalliset sunnuntait

Rauhalliset sunnuntait

Viikonloppuisin usein otamme taksin ja lähdemme tutustumaan eri kaupunginosiin. Siellä kävelemme ja pistäydymme välillä juomassa.

lue lisää

Millaisia kokemuksia teillä on kampaajista tällä suunnalla?

Pin It on Pinterest

Share This