Sunda Kelapa

Sunda Kelapan satama sijaitsee keskeisellä paikalla Jakartan pohjoisrannalla. Se on liian pieni isoille aluksille, mutta aikoinaan se palveli 1600-luvulta alkaen hollantilaisia siirtomaaisäntiä, jotka perustivat Jakartan. Jakarta tuolloin tunnettiin nimellä Batavia. Ennen hollantilaisia satamaa olivat jo hallinneet paikalliset hindu- ja islamilaiset kuningaskunnat. Ensimmäiset eurooppalaiset olivat täällä tosin portugalilaisia jo 1500-luvulla. Eurooppalaisia toi Indonesiaan erityisesti maustekauppa. Sunda Kelapan perinnelaivasataman lähistöllä on myös  Batavia Marinan venesatama ja merenkulkumuseo.

 

Sunda Kelapa

vanhoja rahtialuksia Sunda Kelapassa

Satamaa käyttävät edelleen perinteiset indonesialaiset pinisi-alukset, jotka seilaavat Indonesian suurten saarten välillä rahtia kuljettaen. Ne ovat jo itsessään nähtävyys. Rahtia lastataan koneellisesti, mutta myös ohutta kävelysiltaa pitkin miesvoimalla kantaen.

 

Mies menee lankkua pitkin vanhaan rahtialukseen Sunda Kelapassa Jakartassa.

Tiettyyn aikaa päivästä nousuvesi alkaa nousta äyräiden yli laiturille, joten kannattaa olla liikkeellä kosteuden kestävillä sandaaleilla ja nostaa vähän puntteja ylös.

Poika kyykkyy ja katsoo kun nousuvesi nousee.

Alueelle on nimellinen (lue: pieni) sisäänpääsymaksu, joka peritään ennen satamalaitureille saapumista. Itse satamalaiturilla on myös ”virallisia” oppaita auliisti tarjoamassa esittelypalveluitaan paikalliseen elintasoon nähden poskettomaan hintaan. Itse emme niihin tarttuneet vaan sataman voi hyvin käydä itse läpi kävelen. Se ei ole kovin suuri. Halutessaan voi kysyä laivan henkilöstöltä mahdollisuutta vierailulle itse aluksella, mikä usein voi onnistuakin. Tällöin voi vierailusta antaa pienen korvauksen. Varo vaan, ettet putoa mereen laiturilta laivan kannelle johtavalta kapealta laskusillalta. 

Sunda Kelapan alueella sijaitsee myös  Batavia Marina, jossa on venesatamaravintola ja venekerho.

Batavia Sunda Kelapa Marina

Batavia Marina on venesatama vanhan Sunda Kelapa –sataman läheisyydessä. Siellä on tyylikäs 5-kerroksinen, Hollannin siirtomaa-aikainen ravintola. Ravintola on rakennuksen sekä pohja- että ylimmässä kerroksessa. Alakerta on sisustettu erittäin tyylikkäästi siirtomaatyyliin ja ylhäällä on myös kattoterassi, josta on upeat näkymät venelaitureille ja merelle. Siellä on mukava nauttia virvokkeita. Ravintolan ruoka on myös erinomaista. Ravintolassa järjestetään myös paljon juhlia kuten häitä.

 

Punatiilinen, holvikaarinen rakennus Batavia Marinassa.

Vieressä oleva Batavia Marinan satama on täyden palvelun ja kansainvälisen luokan venesatama ja siellä on kalliimpia huviveneitä. Laitureihin mahtuu jopa 37 m pitkä huvialus. Siellä pitää majaansa myös Batavia Yachting Club. Lähtiessäsi henkilökunta tilaa sinulle pyynnöstä mielellään taksin.

Laituri Batavia Marinan venekerholla, jossa veneita laiturin kummallakin puolella.

Lähistöllä vanhalla Sunda Kelapan satama-alueella on myös merenkulkumuseo.

Jakarta Maritime Museum

Sunda Kelapassa on merenkulkumuseo (Museum Bahari), joka sijaitsee Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian (VOC) vanhassa, 1600-luvulta peräisin olevassa varastossa. Siellä varastoitiin aikoinaan Euroopan ja Aasian markkinoille kaupattavaa muskottipähkinää, pippuria, kahvia, teetä ja kankaita. Itse museo on suhteellisen suuri ja hyvin pidetty. Nyt siellä on nähtävillä kopioita veneistä ja kanooteista sekä Jakartan historiaa kuvaavaa esineistöä.

Museon ulkopuolella on 1839 rakennettu vartiotorni (Menara Syahbankar), jonne voi kiivetä sisään. Vartiotornin ulkopuolella saattaa törmätä ”virallisiin” oppaisiin, jotka tarjoavat veneajelua Sunda Kelapan satamassa turistihintaan. Niihin ei tarvitse lähteä mukaan.

 

Samalla alueella saatetaan mainostaa kalamarkkinoita, mutta huomattavasti suurempi ja kiinnostavampi kalamarkkina löytyy noin 4 km lännempää Muara Angkesta. Sitä paitsi aamun jälkeen tämä Sunda Kelapan kalamarkkina on aivan autio ja täynnä roskia.

Merimuseo, Sunda Kelapan perinnelaivasatama ja Batavia Marina ovat lähekkäin ja ne voi käydä läpi samalla reissulla, jos lähtee liikkeelle jo aamulla. Jos reissun aloittaa esim. merimuseolta, kävelymatkaa tulee yhteensä pari kilometriä.

Lisää Jakartasta…

Rauhalliset sunnuntait

Rauhalliset sunnuntait

Viikonloppuisin usein otamme taksin ja lähdemme tutustumaan eri kaupunginosiin. Siellä kävelemme ja pistäydymme välillä juomassa.

lue lisää

Pin It on Pinterest

Share This