Lähiympäristö

Löysimme itsellemme erillistalon kolmen talon aidatulta alueelta suht siistin business -ja suurlähetystöalueen läheltä. Paikka oli meille ihanteellinen, koska mieheni työpaikka oli kävelyetäisyydellä. Ja muutaman kilometrin säteellä löytyi kymmeniä eritasoisia ostoskeskuksia ja alue on siisti. Kemangissa, missä expatit perinteisesti asuvat, työmatkat ovat pitempiä ja aikaa saattaa kulua päivittäin paljon ruuhkissa. Toisaalta siellä sijaitsee kansainväliset koulut.

Suomen Jakartan Suurlähetystö

Suomen suurlahetystorakennuksesta Jakartassa
Jakartan taivaalla loistaa kuu

Suur -Jakartassa on n. 30 miljoonaa ihmistä ja se on maailman toiseksi isoin metropoli.

Jakartassa kontrastit asumisen kuten muunkin elämisen suhteen ovat isoja. Omatunto kolkuttelee kun itse asuu pumpulissa , etuoikeutettuna siistissä asunnossa kun vieressä voi olla itse kyhätty koti aaltopellistä ja laudoista. Kaupunkia rakennetaan koko ajan ja just rakennettu pilvenpiirtäjä ja vaatimattomampi koti voivat siis sijaita aivan kylki kyljessä. Kaupungissa elää hyvin köyhiä ja vastapainoksi todella rikkaita ihmisiä, mutta kuitenkin kaikilla tuntuu olevan hymy herkässä ja käyttäytymisessä paistaa ylenpalttinen ystävällisyys.

korkeita kerrostaloja ja paikallisia ruokakojuja tien varrella.
paikallisia koteja Jakartassa kodin ulkopuolella olevalla kujalla.

Täällä on vasemmanpuolinen liikenne. Moneen risteykseen ja sumppukohtiin on usein asettunut vapaaehtoisia liikenteenohjaajia, jotka saavat palkkansa autoilijoiden lahjoittamista tipeistä. Liikennevaloja on kyllä vilkkaimmissa risteyksissä, mutta ne vaativat usein vielä poliisin tai vapaaehtoisten ohjaamaan liikennettä, jotta suojatien käyttäjä uskaltautuu liikenteen sekaan. Vaikka on ruuhkaista ja tuhansia mopoja, liikenneraivo ei näytä kuuluvan tähän kulttuuriin ja liikenne sujuu olosuhteisiin nähden ihmeen sujuvasti..

vapaaehtoisia liikenteenohjaajia monissa ruuhkapaikoissa.
poliisi ohjaamassa ruuhkia liikennevalojen ohessa

Kaupunki on tehty autoilijoille, ei kävelijöille. Uskon, että turistit ajoittain ovat pulassa liikenteessä jos lähtevät kävellen seikkailemaan. Monella alueella ei ole kunnollisia jalkakäytäviä ja jos on niin katse tulee kuitenkin suunnata myös maahan, ei vain ympäristöön. Eteen voi tulla mitä ihmeellisempiä koloja ja vaurioita ja jopa saattaa pudota johonkin viemäriin. Itse kävelimme jonkin verran retkillämme ja muutenkin kun matka lähikauppaan oli lyhyt. Tekemiimme lenkkeihin täytyi myös löytyä seikkailumieltä kun autot lipuvat ohitse senttien päästä. Ymmärrän miksi niin moni täällä käyttää taksia tai, jos on auto käytössä niin autonkuljettajaa, koska ajaminen ruuhkien takia on itselle stressaavaa ja Uber-tyyppiset taksit ovat edullisia. Vastapainoksi on kehitetty jo vuodesta 2012 autoton päivä aina sunnuntaiaamuisin ja autoilua on rajoitettu rekisterilaatan perusteella aina tiettyinä päivinä osalla tieosuuksia. Jalkakäytäviä kuitenkin on ja niitä on alettu jopa leventämään.

liikenneruuhka kujalla, jossa on olematon tila sivussa.
isoja monttuja kujalla, joita kannattaa varoa ettei putoa.

Tässä lähikujien paikallisia palveluita. Myös modermi iso ostoskeskus sijaitsee aivan parin korttelin päässä.

mopokorjaamon miehet ovat polvistuneet korjaamaan mopoaan.

Lisää Jakartasta…

Sunda Kelapa

Sunda Kelapa

Sunda Kelapan perinnelaivasatama, merimuseo ja Batavia Marinen venesatama ovat samalla alueella, joten niissä vierailu onnistuu samana päivänä.

lue lisää
Rauhalliset sunnuntait

Rauhalliset sunnuntait

Viikonloppuisin usein otamme taksin ja lähdemme tutustumaan eri kaupunginosiin. Siellä kävelemme ja pistäydymme välillä juomassa.

lue lisää

Pin It on Pinterest

Share This