Lofootit – kalastajakylät jylhien vuorten juurella
Lofoottien upea saaristo Pohjois-Norjassa koostuu seitsemästä saaresta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa siltojen ja tunneleiden kautta. Lofootit tunnetaan myös jylhistä vuoristaan ja postikorttimaisista kalastajakylistä. Lofooteilta löytyy lukemattomia vaellusreittejä henkeäsalpaavissa maisemissa ja sanotaan että lofootit on oikea ulkoilmaihmisten paratiisi. Siellä voi meloa, vaeltaa, kalastaa, kiipeillä, pyöräillä, surffata jne. Tosin sinne haaveilevien, urheilullinen ei kuitenkaan tarvitse olla, saarilta löytyy runsaati mielenkiintoista nähtävää ja muutakin tekemistä – ja maisemat, ne ovat yksinkertaisesti niin upeat!
Haaveinamme oli ajaa tämä Lofoottien saaristo läpi ja nähdä itse ne paljonpuhutut upeat vuoret ja ne kalastajakylät. Lähdimme matkaan Suomesta Vaasasta, mistä jatkoimme lautalla Uumajaan. Ajoimme Ruotsin halki ja Norjan Bodøstä päädyimme menemään lautalla suoraan Moskenesiin eli saarirykelmän eteläkärkeen. Sieltä suuntasimme kohti koillista ja paluumatkalla ajoimme takaisin Narvikin ja Kiirunan kautta Suomeen. Lofooteilla meitä kiinnosti Å:n pieni kalastajakylä, Reine, Hamnøy, Hennigsvær ja Solværin kaupunki. Postauksessa olevalla videolla näet meidän reitin upeita kalastajakyliä ja jylhiä vuorimaisemia ja matka todella kannatti – maisemat olivat vaan niin vaikuttavia!
Roadtrip, osa 1: Å i Lofoten
Å tai Å i Lofoten, on Lofoottien hyvin säilynyt eteläisin perinteinen kalastajakylä, jossa asuu 123 asukasta. Kylän rannikolla olevat punaiset kalastajatuvat ja sen kukkuloilla seisovat kalankuivaustelineet luovat hyvin postikorttimaisen maiseman. Å on myös Lofoottien saariston läpi kulkevan Eurooppa-tie E10 päätepiste. Kylä on saanut nimensä kylän läpi virtaavasta Åelva-joesta ja sitä pidetään myös Lofoottien kauneimpana kylänä, tosin postikorttimaisia kyliä Lofooteilta löytyy vaikka kuinka paljon.
Monet Ån:n taloista ovat suojeltuja rakennuksia, josta suurin osa on peräisin 1800-luvulta. Useat näistä rakennuksista kuuluvat kalastajakylämuseoon ja toisia käytetään matkailun yhteydessä. Osa vanhimmista kalastajien rakennuksista on vielä kalastajien käytössä tammi-huhtikuussa , mutta suurin osa on vuokrattu turisteille.
Lokit ovat vallanneet monet Å:n kylän talojen ikkunalaudat ja katot. Aluksi lokkien kirkuna ja elämä ihastuttaa, mutta myös samalla herättää ihmetystä, kuinka ne runsaat pesät annetaan olla sulassa sovussa vanhojen, suojeltujen kalastajakylän talojen joukossa. Ja miten kylän keskellä oleva kahvila välttyy lokkien hyökkäyksiltä, vaikka lokkeja ja pesiä on niin paljon.
Lofooteilla tärkein kalastusaika on helmi-huhtikuu, jolloin turska vaeltaa arktisilta alueilta lofooteille kutemaan. Kylän kalastajat kuivaavat turskia pyydystämisen jälkeen 2-3 kuukautta kuivatusalustoilla. Nyt kesällä näimme kuivumassa lähinnä vain turskanpäitä ja nekin vaikutti olevan ehkä vain koristeena.
ALLA ON VIDEO KYLÄN TUNNELMISTA
Å on yksi parhaiten säilyneistä ja vanhoista kalastajakylistä Pohjois-Norjassa.
Å on pieni ja kompakti kylä, joten kaikki on lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Kylästä löytyy ravintola, kahvila ja majoitusta. Kylässä kiertelyn lisäksi voit pistäytyä paikallisissa kahdessa museossa: Kalamuseossa ja Norjan kalastajakylämuseossa eli 7 vanhasta rakennuksesta koostuva ulkoilumuseossa.
Kalastajakylämuseossa voit tutustua kalastajakylän elämään Lofoottien kalastuksen aikana ja ympäri vuoden ja entisaikojen rakennuksiin.
KALASTAJAKYLÄ MUSEOSSA NÄET mm.
SEPPÄ JA VENEVAJAT
Täällä voit tutustua sepän pajaan ja venevajaan, josta löytyy perinteisiä puisia kalastusveneitä.
KALASTAJAMÖKIT ELI "RORBUERIT"
Voit tutustua vanhaan kalastajien tupaan.
KALAMUSEO
Täällä opit kaiken norjan tärkeimmän vientituotteen kuivatun turskan eli kapakalan valmistusprosessista ja historiasta. Museo esittelee prosessia siitä, kun kala tuodaan maihn kunnes se lopulta pakataan ja on valmis vientiin. Å oli kukoistava kalastajakylä 1960-luvulle asti, mutta suurin osa kalastusteollisuudesta on siirtynyt muille Lofoottien alueille.
LEIPOMO
Kesäisin avoinna oleva leipomo on osa kalastajakylämuseota. Siellä tänäkin päivänä leivonnaiset valmistetaan 1878 rakennetussa puulämmitteisessä uunissa ja sanotaan että uunissa poltettu koivupuu antaa leivonnaisille lisää makua ja rapeutta. Siellä olisimme saaneet maistaa heidän kuuluisia kanelipullia ja mukaan olisi saanut myös kanelipullien alkuperäisen reseptin. Nytpä tämä jäi saamatta, koska tyydyimme vain kanelipullien tuoksuun syötyämme runsaan aamupalan lähtiessämme yöpaikastamme Moskenesin leirintäalueelta.
KALAÖLJYTEHDAS
Ja itsellenikin lapsuudesta tutun Möllerin kalanmaksaöljyn syntypaikka löytyi. Täällä kuivattu turska eli kapakala ja turskan kieli on paikallisten suurta herkkua. Ja turskan maksa on suuri ylpeydenaihe. Möllerin kalanmaksaöljy siis on saanut täältä alkunsa. Kalanmaksaöljy valmistetaan turskan maksasta, joka on peräisin täältä Lofotenin vesiltä, kun turskat tulevat sinne kutemaan tammi-huhtikuussa. Norjalainen apteekkari Peter Möller innoittui kehittämään jo 150 vuotta sitten entistä puhtaampaa ja ja tuoreempaa kalanmaksaöljyä, koska täällä olevat alueen vesistöt ovat maailman puhtaimpia. Siihen aikaan jo kalanmaksaöljyä käytettiin riisitaudin ehkäisyyn eli D-vitamiinin puutokseen, koska talvet Norjassa on aika pimeitä. Öljyä käytettiin myös lamppujen polttoaineena, saippuan ja maalin valmistuksessa, ihon parkitsemisessa jne.
Parkki
E10-tien päässä, heti tunnelin jälkeen on parkkipaikka. Pysäköi auto tähän ja kävele alas polkua kylään. Parkkipaikalta löytyy vessa ja pieni matkamuistomyymälä. Myymälä kuten moni muukin paikka on tavallisesti talvella suljettu tai rajoitetusti auki.
Matkalla olimme heinäkuussa, mutta erityisen paljon pahoja ruuhkia emme löytäneet. Tässäkin kylässä oli aika rauhallista.
Edellisenä päivänä olimme tulleet lautalla Bodøstä Moskenesiin ja majoituimme aivan Moskenesin sataman vieressä olevalle leirintäalueelle. Maisema oli telttapaikalla kohdallaan ja leirintäalueen palvelut hyviä. Lähin kauppa Joker oli n. 2,5 kilometrin päässä Sørvågenin kylässä, missä käytiin täyttämässä aamupalavarasto. Å:n jälkeen seuraava etappi oli kuuluisa Reinen kylä.
Lisää Norjasta…
Lyngen, melontaretki Pohjois-Norjassa
Opastettu melontaretki Pohjois-Norjassa vuonna 2014. Meloimme Pohjoisen jäämeren reunalla Lyngenin niemimaan ympäri jylhissä maisemissa.